*Nettavisen* Nyheter.

Stille fra norsk satellitt

Den norske satellitten NCUBE-2 er i bane over jorden. Torsdag kveld er det usikkert om man har mottatt signaler fra satelitten.

27.10.05 21:26

NRK gjorde opptak ved første passering av stasjonen i Narvik. Man oppfattet da veldig svake signal, men det er ikke bekreftet om det var fra NCUBE-2.

- Vi har fått det samme signalet på nytt, men vi avventer bedre signal. Vi skal bruke to store antenner på taket av Samfundet i Trondheim klokken 22.00, sier teknisk koordinator Eystein Sæther til TV 2 Nettavisen.

- Vi tror det er noe der, men har ikke klart å identifisere signalene, sier Sæther.

NCUBE-2 er den første norskbygde satellitten som blir skutt opp i verdensrommet. Den ble ble skutt opp fra Plesetsk-kosmodromen nord i Russland klokken 08.52 norsk tid torsdag morgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den første norskbygde satellitten NCUBE-2 ble skutt opp fra Plesetsk-kosmodromen i Russland torsdag klokken 08.52 med en russisk Cosmos 3M-rakett. Foto: ESA

Oppskytingen gikk bra, og det er bekreftet at NCUBE-2 er i bane. De første signalene fra NCUBE-2 var forventet mottatt på Svalbard klokken 12.12. Klokken 12.12 virket det som om bakkestasjonen på Svalbard lyttet til SSETI Express, som var koblet sammen med NCUBE-2 under oppskyting, og ikke til NCUBE-2. Stasjonen kan ikke lytte til begge samtidig.

NCUBE-2 er bygd av norske studenter i et prosjekt der hovedmålet er å skaffe erfaring med planlegging, bygging, utprøving og drift av en satellitt.

Les mer om satellitten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.