Stiller ut årgangsmus på museum

Foto: JUSTIN SULLIVAN (Afp)

Datamaskinen har for lengst havnet på museum. I California har de verdens største samling.

22.01.11 15:26

Denne musa tilhører en PC som ble skapt av Xerox Palo Alto Research Center for 30 år siden, en maskin som kom til å bety et vannskille innen elektronisk databehandling.

Mye av teknologien som også finnes i dagens PC-er var på plass i denne maskinen, slik som grafisk brukergrensesnitt med vinduer, nettverk og muligheten for laserutskrift.

Nå er denne forløperen til den moderne PC-en en av flere gjenstander som stilles ut på datamaskinmuseet i Mountain View i delstaten California i USA.

Se mer på Computer History Museum

Starter med kuleramma
Etter å ha bygget om og renovert for 19 millioner dollar (111 millioner kroner) de siste to årene, åpnet museet sist uke dørene til sin nye utstilling om databehandlingens 2000 år lange historie, fra kuleramma til dagens smarte mobiltelefoner.

Teknologiikoner på rekke og rad
Utstillingen er ifølge Scientific Computing verdens største samling av gjenstander og informasjon om databehandlingens historie.

Blant teknologi-ikonene som har fått plass på museet er blant annet Herman Holleriths tellemaskin fra 1890, IBM System/360-computeren, som ble solgt mellom 1964 og 1978, videre den første mobile roboten - Shakey the Robot, den nevnte Xerox Alto-maskinen fra 1970-tallet og selvsagt Apple II fra 1977 - en av de første masseproduserte minimaskinene som hadde suksess og IBM PC fra 1981.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag