RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stjal organer fra krigsfanger

Sist oppdatert:
Albanske opprørere skal ha tatt livet av serbere for å stjele organene deres.

Først skal mellom 100 og 300 mennesker, for det meste serbere, ha blitt ført fra Kosovo til det nordlige Albania. Der ble de frarøvet sine organer før de ble drept av albanerne som stod bak ugjerningen.

Det er påstandene tidligere sjefsanklager Carla del Ponte ved krigsforbryterdomstolen retter mot albanske opprørere i sin nye bok.

På samme tid som ugjerningene skjedde var Kosovos nåværende statsminister, Hashim Tachi, en av lederskikkelsene for den kosovo-albanske opprørshæren KLA (Kosovo Liberation Army).

Nå krever menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch at Kosovos regjering ser nærmere på anklagene.

- Ble foret opp
I et hemmelig brev som menneskerettsorganisasjonen nylig skal ha sendt til regjeringen heter det, ifølge Danmarks Radio at:

«Noen av de yngere og sunnere fangene ble angivelig foret opp og undersøkt av leger og aldri slått»

Deretter skal organene ha blitt fjernet og personene drept.

Ugjerningen skal ha skjedd under de voldsomme kampene mellom serbiske styrker og kosovo-albanske opprørere på slutten av 1990-tallet.

Milosevic' banemann
Carla del Ponte er kanskje mest kjent som sjefsanklager mot blant annet Slobodan Milosevic for krigsforbrytelser fra borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia på begynnelsen av 1990-tallet og krigsforbrytelser til Jugoslaviske styrker da disse på Milosevic ordre gikk til angrep på Kosovo på slutten av 1990-tallet.

Det er imidlertid ikke det eneste del Ponte er kjent for.

Før hun ble sjefsanklager i Krigsforbrytertribunalet gjorde hun seg også sterkt bemerket da hun på slutten av 1980-tallet avdekket forbindelsen mellom den sicillianske mafiaen og sveitsiske pengevaskere. Det gjorde at Cosa Nostra ga henne tilnavnet La Putana (Hora, red. anm) og forsøkte å ta livet av henne flere ganger.

I det sveitsiske bankvesenet fikk hun tilnavnet "The unguided missile" (Misilen på avveie, red. anm) etter å ha gått til angrep på banksekretesselovene i landet. Carla del Ponte vant krigen og Sveits gjorde om egne banklover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere