Stjålne pass på savnet fly var i Interpols database

FORSVUNNET: Det var et fly av denne typen med fra Malaysia Airlines med 239 mennesker om bord som forsvant fra radaren på vei fra Kuala Lumpur til Beijing lørdag.

FORSVUNNET: Det var et fly av denne typen med fra Malaysia Airlines med 239 mennesker om bord som forsvant fra radaren på vei fra Kuala Lumpur til Beijing lørdag. Foto: (AP/Kyodo News)

Mange jakter på svar i flymysteriet

10.03.14 07:06

(NTB og Nettavisen): Det forsvunnede Boeing-flyet kan ha gått i oppløsning i lufta, sier en kilde i etterforskningsstaben. Mange land deltar i letingen etter flyet fra Malaysia Airlines og de 239 passasjerene.

Det som kan være vrakrester ble observert fra et fly 80 kilometer sørvest for øya Thou Chu i Vietnam søndag. Det kan være snakk om en flydør, opplyser vietnamesiske forsvarsmyndigheter til Sky News. Men gjenstandene kunne ikke undersøkes nærmere før det blir lyst igjen mandag.

Det er også observert to store oljeflak, som kan være flydrivstoff.

Mistanken om at det kan være snakk om et terrorangrep hang i lufta, men tjenestemenn understreket at det ikke finnes bevis for det ennå.

- Vår etterretning er satt inn og selvfølgelig er antiterrorenheter fra alle relevante land er informert, sier transportminister Hishamuddin Hussein.

USA har sendt en gruppe tjenestemenn og tekniske eksperter fra det føderale politiet FBI for å bistå malaysiske myndigheter.

Stor leteaksjon
En rekke sørøstasiatiske land, så vel som Kina, USA og Australia bidrar i letingen etter Malaysia Airlines-flyet, som forsvant natt til lørdag på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Til sammen 40 skip og 34 fly er satt inn.

- Det faktum at vi ikke har vært i stand til å finne noen vrakrester så langt, kan være en indikasjon på at flyet har gått i oppløsning i 35.000 fots høyde, sier en kilde som jobber med etterforskningen i Malaysia.

Uttalelsen ble gitt før det ble meldt om funn av mulige vrakrester.

Dersom flyet hadde falt ned intakt og gått i oppløsning idet det traff havoverflaten, ville man ha funnet vrakrester konsentrert i et område, påpeker kilden.

Vedkommende trekker paralleller til bombeeksplosjonene om bord i et Pan-Am-fly over Lockerbie i Skottland i 1988 og et Air India-fly over Atlanterhavet i 1985.

Men kilden understreker at det enn så lenge ikke er noe som tyder på «uærlig spill» og sier også mekaniske feil kan ha fått flyet til å falle fra hverandre.

Flyet er et Boeing 777, som det har vært få ulykker med.

Stjålne pass
Interpol opplyser at minst to pass som er stjålet, ble brukt av passasjerer om bord på flyet. Den internasjonale politiorganisasjonen tilføyer søndag at den også undersøker andre, mistenkelige pass.

De to passene som ble brukt, tilhører en østerriker og en italiener som begge har fått sine pass stjålet i Thailand i løpet av de siste to årene. Billetter skal ha blitt bestilt i de to europeernes navn 6. mars og utstedt i Pattaya i Thailand. Billettene gjelder reiser fra Kuala Lumpur til Beijing og videre til Europa.

Overvåkingskameraer på flyplassen har fanget opp de to passasjerene som brukte passene, og etterforskere i flere land forsøker nå å finne ut hvem de er.

Landets luftforsvarssjef, general Rodzali Daud, hevder flyet kan ha snudd og viser til radaropplysninger. Men flyselskapets sjef Ahmad Jauhari Yahya sier dette ville ha utløst alarmer.

- Venter det verste
De fleste av passasjerene på flyet kom fra Kina, men det var også folk fra en lang rekke andre land om bord. Mange pårørende til de savnede er samlet på et hotell i Beijing.

- Vi har informert familiemedlemmene om å vente det verste, siden vi så langt ikke har funnet noen ting, sa en talsmann for flyselskapet Ignatius Ong.

Selskapet tilbyr å fly slektninger til Malaysia dersom de ønsker å være tettere på leteaksjonen

Viste fram pass
Italienske Luigi Maraldis pass ble brukt til å komme seg på det savnede flyet. 37-åringens pass ble stjålet i Thailand i august i fjor

Her viser han fram sitt nåværende pass, som erstattet det stjålne passet. Han uttrykte også sin overraskelse over at noen kunne bruke det gamle passet hans.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Italian Luigi Maraldi, left, whose stolen passport was used by a passenger boarding a missing Malaysian airliner, shows his passport as he reports himself to Thai police at Phuket police station in Phuket province, southern Thailand Sunday, March 9, 2014. Maraldi spoke at a police news conference where he showed his current passport, which replaced the stolen one, and expressed surprise that anyone could use his old one. (AP Photo/Krissada Muanhawang) Foto: Krissada Muanhawong (Ap / NTB Scanpix)


Ble borte i 2012 og 2013
Interpol bekrefter altså at at det dreier seg om et østeriksk og et italiensk pass, disse er registrert i organisasjonens database over stjålne og mistede dokumenter (SLTD). Disse passene ble lagt inn i Interpols database etter at de forsvant i Thailand i henholdsvis 2012 og 2013. Interpol gjør nå også en sjekk av alle andre pass brukt for å borde Flight MH370.

Ingen land har sjekket passene i Interpols database etter at registreringen ble gjort og før MH370 tok av fra Kuala Lumpur. Interpol kan derfor ikke si hvor mange ganger disse passene er brukt til å fly eller krysse grenser, heter det i pressemeldingen.

Les hele pressemelidngen fra Interpol

Ifølge Interpol er det langt fra uvanlig at passasjerer kan gå om bord i et fly uten at deres pass er blitt sjekket opp mot Interpols database.

I fjor skjedde det mer enn én milliard ganger, ifølge den internasjonale politiorganisasjonen.


Bildet over som er lagt ut av Air News skal vise den observasjonen et vietnamesisk helikopter gjorde søndag. Dette er ikke bekreftet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.