RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NASA

Stjernen som ikke ville dø

En fjern stjerne har sørget for det flotteste himmelshowet Nasas forskere har sett på lenge. Se video.

Stjernen SN2006gy er en såkalt supernova, det vil si en stjerne som eksploderer. Men ikke nok med det. Den fjerne stjernen er den sterkest skinnende som Nasa noensinne har sett. Stjerne-eksplosjonen var derfor et skue uten like.

Nasa mener denne stjernen skinner fem ganger sterkere enn noen av de hundrevis av supernovaene som tidligere er oppdaget.

Vanligvis er eksploderende stjerner spesielt lysende og klare i et par uker, mens denne holdt det gående i 70 dager. Den har også skint sterkere enn andre supernovaer i månedsvis.

Observasjoner fra det gigantiske Chandra-teleskopet viste at supernovaen heller ikke ble til et svart hull og derfor hoppet over et stadium for stjernedød.

Eksplosjonene ble oppdaget allerede i fjor høst, men først mandag innviet Nasa verden for øvrig om lysshowet supernovaen hadde stått for.

- Det var virkelig en kolossal eksplosjon, hundre ganger mer energisk enn en vanlig supernova, sier forskningsleder Nathan Smith ved Universitetet i California i Berkeley. Det var en student i Texas som først oppdaget stjernen.

- SN2006gy er en spesiell supernova som vi aldri tidligere har sett maken til. Den er virkelig forbløffende. Stjernen som eksploderte må ha vært så massiv som en stjerne kan bli, rundt 150 ganger større enn solen, sier han

Stjernen ligger 240 millioner lysår unna, i en fjern galakse.

LES MER: Nasas hjemmesider

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere