Stockholm-terroren: - Akilov forsøkte å ta seg inn i Syria

Rakhmat Akilov

Rakhmat Akilov Foto: Privat

Mannen som er siktet for lastebilangrepet i Stockholm, er etterlyst av usbekiske myndigheter for lovbrudd knyttet til religiøs ekstremisme, ifølge Interfax.

12.04.17 15:16

Rakhmat Akilov, som utførte lastebilangrepet i Stockholm, forsøkte å ta seg til Syria i 2015, angivelig for å slutte seg til IS, ifølge Reuters.

Akilov skal imidlertid ha blitt pågrepet ved grensen i Tyrkia og deportert til Sverige, melder nyhetsbyrået.

Reuters baserer opplysningene på kilder i sikkerhetstjenesten i Usbekistan, hjemlandet til Akilov.

Han er tidligere blitt etterlyst av usbekiske myndigheter for lovbrudd knyttet til religiøs ekstremisme, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Han ble etterlyst i Usbekistan i februar.

Det er en kilde i det usbekiske rettsvesenet som har gitt disse opplysningene. Ifølge kilden var det "produksjon og spredning av materiale som utgjør en trussel mot allmenn sikkerhet" og "deltakelse i religiøse og ekstremistiske organisasjoner" som var grunnlaget for etterlysningen.

Akilov har selv erkjent å ha begått en terrorforbrytelse, og ble tirsdag varetektsfengslet.

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) har intervjuet en rekke kilder som kjenner Akilov i Usbekistan, hvor han var gift fram til han skilte seg og flyttet til Tyrkia i 2012.

I hjemlandet skal han ikke ha vært særlig interessert i islam, men i Tyrkia skal han ha blitt radikalisert etter å ha kommet i kontakt med radikale islamister.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.