*Nettavisen* Nyheter.

Stoltenberg: - Ingen møter med Putin

Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær og tidligere Ap-leder blir tatt imot av partileder Jonas Gahr Støre i Folkets Hus under Arbeidspartiets landsmøte fredag. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

NATO-sjef Jens Stoltenberg maner Russland til å endre kurs og gjenoppta det gode forholdet til Vesten.

17.04.15 16:56

– Vi må gjøre det helt klart: Russland vinner ikke ved å bruke den type maktmidler de nå har brukt. NATO beskytter alle medlemsland mot alle trusler, sa Stoltenberg da han fredag møtte pressen i en pause under landsmøtet i Arbeiderpartiet.

Han understreker at kanalene for politisk dialog holdes åpne.

– Jeg håper Russland på et tidspunkt forstår at det også er i deres interesse å velge samarbeid og ikke konfrontasjon, sa Stoltenberg.

Ingen møter

NATO-sjefen har ingen løpende personlig dialog med den russiske presidenten.

– Jeg har hatt jevnlig kontakt med ulike russiske representanter, sist utenriksminister Lavrov. Men det har ikke vært noen bilaterale møter med Putin. Det reflekterer at vi lever i en annen tid når det gjelder forholdet mellom Russland og NATO. Det er mindre av den typen kontakt, sier Stoltenberg.

– Vi søker ikke konfrontasjon, men samarbeid. Russland har et valg. Enten å fortsette på en linje med konfrontasjon og isolasjon, eller velge samarbeid med Vesten. Vi vil hele tiden jobbe for det siste, tilføyer han.

Økt reaksjonsevne

På spørsmål om Norge bør øke den militære tilstedeværelsen i nord, svarte Stoltenberg at det må være opp til hvert enkelt land å avgjøre hvor militære styrker plasseres.

– Det viktige er at Norge og andre NATO-land øker sin reaksjonsevne, sa han og viste til russisk opprustning og maktbruk i Georgia, Moldova og Ukraina.

Stoltenberg mener Norge bør fortsette å øke forsvarsbudsjettet og ber andre NATO-land følge etter.

– Det er ingen tvil om at det er russiske styrker på Krim og i Øst-Ukraina. Etterretningen vi har i NATO er entydig. I tillegg er det åpne kilder som bekrefter at Russland støtter separatistene, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.