*Nettavisen* Nyheter.

Stoltenberg fikk kart til lunsj

Norge har omsider fått det etterlyste kartet over atomsøppel i Andrejevabukta. Se video

07.06.07 15:11

- Dette er veldig gledelig og et uttrykk for den åpenheten vi er opptatt av.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han under sitt Murmansk-besøk torsdag fikk overlevert det mye omtalte kartet fra Murmansk-guvernør Jurij Jevdokimov.

Stoltenberg spiste lunsj med lokale myndigheter og fikk overlevert kartet under en seremoni på flyplassen i Murmansk, melder TV 2s reporter på stedet.

Har betalt seks millioner kroner
Det vekket reaksjoner i Norge da Statens strålevern fikk «njet» da de spurte russerne om å få kopi av et Kola-kart Norge hadde vært med på å finansiere. Norge betalte Russland seks millioner kroner til kartarbeidet, som skulle gi en oversikt over atomsøppel i Andrejevabukta.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men torsdag fikk altså Stoltenberg det mye omtalte kartet. Samtidig benyttet russerne anledningen til å slå tilbake mot Bellonas kritikk av sikkerheten ved anlegget.

- Bellona overdriver
Direktøren for anlegget i Andrejevabukta sier til TV 2 at han finner Bellonas utspill i forrige uke om faren for en atomeksplosjon sterkt overdrevet. Han sier at sannsynlighetsberegninger viser at faren for en ukontrollert kjedereaksjon er mindre enn én til én milliard.

Hevder Norge fikk kopi
Når det gjelder det omtalte kartet, mener russiske myndigheter at de ga Norge en kopi allerede for to år siden. De hevder de ikke var klar over at norske myndigheter var misfornøyd med dette kartet.

Stoltenberg sier til TV 2 at norske eksperter nå skal se nærmere på kartet for å avgjøre om dette er kartmaterialet man har etterlyst.

Diskuterte atomsikkerhet
Atomsikkerhet sto i høysetet under Stoltenbergs samtaler med guvernøren i Murmansk torsdag. Stoltenberg understreker at miljøsamarbeidet med russerne vil fortsette, men at Russlands sterke økonomi nå tilsier at de må bære en større del av de økonomiske byrdene i dette spleiselaget selv.

Den norske statsministeren reiser nå videre til Moskva der han fredag skal ha samtaler med sin russiske kollega.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.