RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenberg forsvarer tilbaketrekning fra Afghanistan

(L-R) Agha Khan, spiritual leader of Shia Ismaili Muslim community, greets Afghanistan's President Ashraf Ghani next to NATO Secretary-General Jens Stoltenberg during the Brussels Conference on Afghanistan, in Belgium, October 5, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
(L-R) Agha Khan, spiritual leader of Shia Ismaili Muslim community, greets Afghanistan's President Ashraf Ghani next to NATO Secretary-General Jens Stoltenberg during the Brussels Conference on Afghanistan, in Belgium, October 5, 2016. REUTERS/Francois Lenoir Foto: Francois Lenoir (Reuters)
Sist oppdatert:
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er dypt overbevist om at det var riktig å trekke de internasjonale kampstyrkene ut av Afghanistan.

Kampene i Afghanistan har forverret seg etter at de siste kampstyrkene ble trukket ut av landet ved utgangen av 2014.

Men NATOs syn er at det på lang sikt er bedre å lære opp lokale styrker til å ta ansvar for sikkerheten i landet selv, fastholder Stoltenberg. Han sier han er helt sikker på at dette er riktig vei å gå.

– Vi har sett at det fortsatt er utfordringer og trusler, og vi har også sett at Taliban fortsatt er til stede i Afghanistan. Derfor må vi fortsette å støtte opp om hæren og sikkerhetsstyrkene i Afghanistan, sa Stoltenberg på vei inn til giverkonferansen for landet i Brussel onsdag.

Les også: Afghanistan til Brussel for å søke økonomisk støtte
Les også: Afghanistan inngår fredsavtale med beryktet krigsherre

13.000 NATO-soldater

NATO har i dag rundt 13.000 soldater i Afghanistan som lærer opp og gir råd til de afghanske styrkene. NATO har også lovet å fortsette å finansiere de afghanske styrkene fram til 2020.

– Grunnen til at NATO er i Afghanistan, er at vi vil forhindre at landet blir en frihavn for terrorister. Derfor er det viktig for oss å bygge opp afghanske styrker, slik at de kan bekjempe Taliban, al-Qaida og andre terrororganisasjoner, sa Stoltenberg.

Han understreket samtidig at utviklingshjelp må gå hånd i hånd med hjelpen til sikkerhetsstyrkene.

KUNDUZ: Kampene i Kunduz i Afghanistan fortsetter.

Kamper i Kunduz

Uttalelsene kommer samtidig som det pågår harde kamper mellom Taliban og afghanske regjeringsstyrker ved byen Kunduz nordøst i landet.

Det opplyser afghanske myndigheter.

I morgentimene onsdag angrep Taliban-opprørere de afghanske regjeringsstyrkene fra sør og øst, ifølge lokalpolitiet i området.

Samtidig som regjeringsstyrkene har fått kontroll over situasjonen i selve byen, pågår det harde kamper utenfor.

Ifølge lokale myndigheter i Kunduz-provinsen er det mangel på mat, vann og elektrisitet i området.

Taliban-opprørere gjennomførte mandag to koordinerte angrep i Afghanistan, både mot Kunduz og i Helmand-provinsen i sør. Offisielle afghanske kilder beskrev angrepene som voldsomme og godt planlagte operasjoner, med et stort antall væpnede opprørere som angrep i ly av mørket.

Angrepene kom kort tid før afghanistans president Ashraf Ghani reiste til den internasjonal giverkonferansen i Brussel. (©NTB)

(©NTB)

Les også: Stoltenberg: – Makttriangel med milliarder i feilinvesteringer
Les også: Jens Stoltenberg: - Jeg har ikke vært alene utenfor huset mitt siden 2005

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere