Stoltenberg imponert over Myanmars president

Foto: NTB SCANPIX (Reuters)

- Knapt noe annet land i verden har gjennomgått en større endring på så kort tid.

26.02.13 21:31

Oslo (NTB-Jon Even Andersen og Steinar Schjetne): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lot seg imponere av Myanmars president Thein Sein som valgte å besøke Norge først i Europa.

– Jeg opplever Thein Sein som en imponerende mann, sa Stoltenberg til NTB etter en time langt møte og deretter en felles pressekonferanse med Myanmars president i regjeringens representasjonsanlegg tirsdag.

Stoltenberg utdyper:

– Han kommer fra det gamle militærdiktaturet, og så har han nå stilt seg i spissen for en historisk forvandling av Myanmar. Knapt noe annet land i verden har gjennomgått en større endring på så kort tid fra å være et militærdiktatur til i retning å bli et demokrati. Der har Thein Sein vært en nøkkel. Han har stått i fremste rekke. Det står det respekt av.

Gjensidige interesser
Norge og Oslo er første stoppested på den første reisen president Thein Sein gjør til Europa. Etter tre dager går turen til Finland, Østerrike, Belgia og Italia.

Det er flere åpenbare interesser av å styrke forholdet mellom Norge og Myanmar. Norge har blant annet kompetanse innenfor petroleumsvirksomhet og vannkraft som Myanmar trenger, og bedrifter som Statoil, Yara og Telenor vil mer enn gjerne etablere seg i det nyåpnede landet med betydelige naturressurser.

Norad vil om kort tid sender en delegasjon til Yangoon for å se på mulighetene for å implementere Olje for Utvikling-programmet i Myanmar.

Thein Sein sa tirsdag at Myanmar ønsker å la seg inspirere av hvordan Norge har utnyttet store naturressurser til beste for hele befolkningen.

Symbolsk verdi
De to statslederne sier begge at det er av symbolsk verdi at Myanmars president valgte Norge som sitt første land på Europa-turneen.

Thein Sein viste til at Norge i mange år har vært en pådriver for demokratisk utvikling av Myanmar.

– Norge har spilt en uvurderlig rolle i våre positive forandringer. Og som en sann venn er ikke Norge blind for våre mangler. De snur seg ikke bort, men snakker til oss og jobber med oss for å finne løsninger på problemene våre, sa han.

Stoltenberg opplyste tirsdag at Norge i løpet av året vil opprette en fullverdig ambassade i hovedstaden Yangoon.

Tok opp konflikter
Både i samtalene med Stoltenberg og tidligere på dagen med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tok nordmennene opp utfordringer knyttet til de pågående konfliktene i Myanmar.

Thein Sein sa tirsdag at det er av høyeste prioritet å avslutte den over 60 år gamle væpnede konflikten som fortsatt pågår i landet, noe han omtalte som verdens lengste pågående krig. Han sa at det er inngått våpenhvile i ti av elleve væpnede konflikter og at det er innledet fredssamtaler i flere av dem.

Han omtalte konfliktene som et tap for folket, for regjeringen og for landet.

Vil fremme handel
Stoltenberg sier at han forventer at valget i 2015 blir demokratisk, om enn ikke feilfritt. Norge har også gitt beskjed om at Myanmar bør endre grunnloven, slik at også Aung San Suu Kyi kan stille i presidentvalget.

– Samtidig er det altså slik at hun for få måneder siden satt isolert i husarrest. Nå sitter hun i parlamentet og kan delta i debatten og påvirke den grunnloven, sier Stoltenberg.

Både han og Eide legger ikke skjul på at de håper engasjementet baner vei for norsk næringsliv. Men:

– Det er ikke sånn at vi er engasjert i Myanmar for å bane vei for norsk næringsliv, men hvis handel kommer i gang, så er det veldig positivt, sier Eide.

– Vi ønsker samhandel, ikke særbehandling. Vi ønsker åpne, forutsigbare og ryddige forhold, slik at norske selskaper vurderes på lik linje med andre selskaper og der de velger det beste. Det er det beste virkemiddelet for økonomisk vekst, og dermed trygge demokratiet, sier Stoltenberg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.