RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenberg møter Putin og Medvedev

Foto: YURI KOCHETKOV (EPA)
Sist oppdatert:
Statsminister Jens Stoltenberg vil antakelig ta opp Telenor-saken når han møter Medvedev og Putin i Moskva.

Stoltenberg møter president Dimitrji Medvedev til en arbeidslunsj tirsdag i den russiske hovedstaden Moskva. Stoltenberg skal også treffe statsminister Vladimir Putin under Moskva-besøket.

Formålet med besøket vil være å diskutere temaer som nordområdene, energi og miljø, næringslivssamarbeid og diverse internasjonale spørsmål. Utsettelsen av Stockman, økt ressurskamp i de arktiske nordområdene og den betente Telenor-saken vil sannsynligvis stå høyt på dagsordenen.

Omstridt sak
Telenor befinner seg midt i en omstridt sak der russiske myndigheter har tatt beslag i selskapets aksjer i det russiske mobilselskapet VimpelCom. Etter russisk lov kan aksjene til Telenor tvangsselges før saken er ferdigsluttet i rettsvesenet. Ankesaken mot Telenor starter i Sibir 26. mai og kan ende opp i høyesterett.

Telenor risikerer et tap på 20 milliarder dollar dersom aksjene blir tvangssolgt. Telenor eier 30 prosent av aksjene i VimpelCom, mens Alfagroup eier 40 prosent.

Telenor har bedt forretningsdomstolen Moscow Arbitrazh Court om at kravet ikke fullbyrdes før ankesaken 26. mai.

- Det vi har bedt om inntil den 26. mai, er at namsmannen i Moskva ikke tvangsfullbyrder det kravet som ligger mot oss. Det har altså ikke dommeren tatt stilling til, har informasjonsdirektør i Telenor Pål Kvalheim uttalt til Nettavisen.

Les også: Varsler krig over olje i nordområdene
Les også: Telenor-høring utsatt

I forrige uke lanserte Russland sine sikkerhetsstrategier fram til 2020. Den nye sikkerhetsstrategien bærer preg av tøff retorikk hvor de varsler en væpnet konflikt over olje- og gassressursene i nordpolområdene.

Ingen umiddelbar fare
Russland-ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, mener strategien ikke utgjør noen umiddelbar fare for Norge.

- Man må se på dette i et større perspektiv. Dette er et langsiktig dokument som skal gi en bedre forståelse av Russlands målsettinger og interesser, sa han til Nettavisen i forrige uke.

- Det er et godt naboforhold. Det understreker både norske og russiske styresmakter, la han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere