RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenberg møtte Suu Kyi

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpnet søndag Norges første ambassadekontor i Myanmar. Han hadde også samtaler med fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Myanmars behov for bistand og investeringer var blant temaene som Stoltenberg drøftet med opposisjonsleder Suu Kyi, som i mange år har vært landets fremste demokratiforkjemper. Blant temaene var også konflikten mellom de muslimske rohingyaene og buddhister i delstaten Rakhine nordvest i landet.

– Aung San Suu Kyi sier mye av det samme som myndighetene, at alle selvfølgelig har krav på beskyttelse mot overgrep. Men hun er ikke noen større tilhenger enn presidenten av at de skal få statsborgerskap, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

– Uønsket overalt
Konflikten har ført til en rekke hatangrep som har rammet både rohingya-folket og buddhistene i området. En del av rohingyaene har innvandret ulovlig fra Bangladesh de siste tiårene, mens en annen gruppe ble hentet inn som landarbeidere av den tidligere britiske kolonimakten og har bodd i landet i tre– fire generasjoner.

I dag bor det flere muslimer enn buddhister i delstaten, selv om muslimene er en liten minoritet på landsbasis.

Eide understreker at konflikten er komplisert, men framholder samtidig at rohingyaene er i en svært vanskelig situasjon, ettersom heller ingen andre land i regionen vil ta imot dem.

Nytt ambassadekontor
Stoltenberg åpnet ambassadekontoret i Yangon samtidig med at Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt åpnet et tilsvarende dansk kontor.

Ifølge Eide var flere hundre mennesker til stede samt sju– åtte ministre.

– Det var en flott åpning, fastslår Eide, som blir værende i Myanmar til mandag, mens Stoltenberg reiste videre til Laos søndag.

Det siste døgnet skulle Eide bruke til å møte enda flere myanmarske representanter, blant annet for å diskutere de mange fredsprosessene som er i gang i landet.

– Myanmar har hatt væpnede konflikter i nesten 60 år. Det har vært elleve kriger, og i dag er det våpenhvile i ti av dem, sier Eide, som opplyser at det norske ambassadekontoret også skal bistå Myanmar i fredsarbeidet som leder av Myanmars Peace Supportive Initiative.

Også EU, Storbritannia, Australia, FN og Verdensbanken deltar i prosjektet, som skal kanalisere ressurser som støtter opp om fredsprosessene.

Jotun etablerer seg
Eide skal også være med når Jotun etablerer sitt første kontor i Myanmar mandag. Ifølge Eide vil det være stort marked for den norske malingsprodusenten i landet.

Jotun er ett av de første norske selskapene som etablerer seg i Myanmar.

Stoltenberg skal mandag delta på Asia-Europa-toppmøtet (ASEM) i Laos. I en pressemelding fastslår han at samarbeidet mellom Norge og Myanmar øker raskt.

– Jeg er derfor glad for at vi nå åpner fast diplomatisk tilstedeværelse i Yangon, sier statsministeren, som i løpet av besøket i Myanmar også møtte president Thein Sein i hovedstaden Naypyidaw.

Norges ambassadekontor skal ledes av en chargé d'affaires og ligger under den norske ambassaden i Bangkok. Det ligger i samme bygning som danskenes kontor, og snart vil også Sverige være på plass, ifølge Eide. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere