Gå til sidens hovedinnhold

Stoltenberg: - Vi ønsker ikke en kald krig og nytt våpenkappløp

- NATO er konfronterende, hevder russerne.

NATO er konfronterende, mener Russland. Vi bare svarer på det Russland gjør, sier NATO.

– Det NATO byr på, er en konfronterende agenda som vi ikke er interessert i, sier Russlands NATO-ambassadør Aleksander Grusjko til avisa Kommersant.

– NATO må forstå at alle disse tiltakene bare vil virke mot sin hensikt, sett fra et militært ståsted. Det burde være åpenbart for enhver oppegående person at vi vil svare militært på dette, sier han ifølge DPA.

Forholdet til Russland er ett av hovedtemaene når NATO holder toppmøte i Polen fredag og lørdag. Generalsekretær Jens Stoltenberg avviser ethvert «militært svar» fra russerne som urimelig.

Les også: Stoltenberg beklager NATOs økte relevans

– Det var ingen i NATO som snakket om den typen militært nærvær i øst som vi nå iverksetter, før Russlands anneksjon av Krim og aggressive handlinger mot Ukraina, sier han til NTB.

Nærvær i øst

Alliansen har siden Russlands annektering av Krim i 2014 arbeidet med å styrke forsvaret i øst. På toppmøtet skal statsminister Erna Solberg (H) og de 27 andre stats- og regjeringslederne legge siste hånd på verket på fire nye bataljoner i Baltikum og Polen.

– Det å ha fire bataljoner i fire land, det er et begrenset og veldig ansvarlig svar på en ny sikkerhetspolitisk virkelighet, mener Stoltenberg og sier han ikke ser noen umiddelbar fare for militært angrep mot noe NATO-land.

– Hensikten med å ha et sterkt militært forsvar er ikke å framprovosere en konflikt, men å avverge en konflikt gjennom å gi en veldig klar beskjed. NATO er der for å forsvare alle allierte mot enhver trussel, mener han.

Møte

Neste onsdag møtes Russland og NATO igjen for andre gang i det såkalte NATO-Russland-rådet på ambassadørnivå. Rådet holdt sitt første møte på nesten to år i april.

Forholdet er fortsatt kaldt, og partene klarte i april stort bare å bli enige om at de fortsatt er uenige om det meste.

– Vi er tydelige på at vi ikke ønsker en kald krig, vi ønsker ikke et nytt våpenkappløp, og vi ønsker dialog med Russland, sier Stoltenberg. (©NTB)

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden