*Nettavisen* Nyheter.

Stopper fredagsbønn

Irakiske myndigheter avlyser fredagsbønnen i Bagdad og flere naboprovinser i frykt for ny vold.

24.02.06 12:00

Fredag ettermiddag var det stille i Bagdad etter at portforbudet ble innført torsdag. Først klokken 16 lokal tid (14.00 norsk tid) oppheves portforbudet.

I andre byer blir fredagsbønnen sett på som en test på Iraks enhet i kjølvannet av bombeangrepet mot den sjiamuslimske helligdommen i Samarra onsdag.

Iraks statsminister Ibrahim al-Jaffari møtte torsdag sjia- og sunnimuslimske ledere. Al-Jafffari ba imamene bruke fredagsbønnen til å motivere irakere til å holde sammen og ikke ty til vold.

Drept
Onsdag ble tre sjiamuslimer i en familie drept sør for Bagdad. To barn i familien ble skadd da væpnede menn stormet inn i huset til familien og drepte to menn og en kvinne.

Torsdag meldte nyhetsbyråene i Irak at over enn 140 personer hadde blitt drept etter sprengningen av Al-Hadi-helligdommen onsdag. Bombingen utløste hevnangrep mot arabiske sunnimuslimer og mot mer enn 130 av moskeene deres.

Spredning
Den irakiske regjeringen utvidet torsdag portforbudet i Bagdad og Salaheddin-provinsen med to dager i etterkant av bombingen i Samarra. Portforbudet gjelder også fylkene Diyala og Babil and Salaheddine.

Militsfolk har preget gatebildet i Bagdad siden bombeaksjonen i Samarra, og politiet har skjerpet sikkerheten utenfor moskeer.

Det internasjonale samfunnet er bekymret for at volden mellom sjia- og sunnimuslimer kan spres til flere land etter fredagsbønnen. Pakistan og Afghanistan er to land der det tidligere ofte har vært sammenstøt mellom de to islamske retningene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (KRT/BULLS)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.