Stopper Guantánamo-nedleggelse

Foto: SHANE T. MCCOY (AFP)

Det amerikanske senatet har satt foten ned for Barack Obamas planer om å stenge Guantánamo.

20.05.09 20:18

Med 90 mot 6 stemmer sa senatet nei til at Barack Obama skal flytte krigsfangene Guantánamo-basen på Cuba til USA. 80 millioner dollar som han presidenten trengte for å flytte fangene, ble også kuttet.

Dette betyr ikke at Barack Obama må skrinlegge planen om å legge ned Guantánamo innen januar 2010. Allerede torsdag vil han holde en tale om regjeringens Guantánamo-politikk. Likevel er det tydelig at gjennomføringen av planen kan bli vanskelig.

Stoppet av sine egne
Demokratene kontrollerer det amerikanske senatet. Likevel ga de etter for skarp kritikk fra republikanerne, og gikk imot presidentens ønsker, melder AP.

Voteringen i senatet er et sterkt signal til Barack Obama om at han vil få problemer med å stenge Guantánamo, og flytte de 240 fangene som sitter der. Forsvarsminister Robert M. Gates har tidligere sagt at USA hadde måttet ta imot mellom 50 og 100 av disse fangene. Noen av de kinesiske muslimene, som ikke anses som farlige, ville ha blitt sluppet fri i USA. Så langt har bare noen få land sagt ja til å ta en håndfull fanger fra Guantánamo.

Tidligere onsdag sa undersekretær i Michele A. Flournoy forsvarsdepartementet, og nummer tre i Pentagon, at USA må ta imot noen av Guantánamo-fangene hvis man skal ha noen mulighet for å plassere dem i andre allierte land.

Det er nettopp den tanken som setter en stopper for Obamas Guantánamo-prosjekt.

Advarer
Onsdag gjorde demokratenes leder i senatet, Harry Reid, det klart at han ikke ønsket fanger på amerikansk jord.

Det samme budskapet kom fra FBIs sjef Robert Mueller onsdag. I en høring i kongressen ble han spurt om FBIs syn på å flytte 240 krigsfanger fra Guantánamo til USA.

- Bekymringen vi har med at personer som kan støtte terrorisme blir flyttet til USA, er alt fra at de gir økonomisk støtte til at de radikaliserer andre. I tillegg finnes muligheten for personer til å gjennomføre angrep i USA, sa Mueller.

Mueller sa at selv om disse menneskene blir sperret inne i fengsler, kan det være mulig for dem å styre hva som skjer på utsiden. Denne erfaringen har FBI med gjengledere som har styrt sine kriminelle gjenger fra fengselscellene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag