RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stopper hjelpearbeid i Nord-Ossetia

(AFP/Scanpix)
Etniske spenninger etter det blodige gisseldramaet i Beslan presser Flyktningerådets samarbeidspartner til å innstille hjelpearbeidet i hele Nord-Ossetia.

Det norske Flyktningerådet samarbeider med Dansk Flygtningehjælp, som er største private humanitære organisasjon i Nord-Kaukasus.

Dansk Flygtningehjælp er bekymret over de etniske spenningene som har oppstått mellom nordossetere på den ene side, og ingusjetere og tsjetsjenere på den andre, etter gisseltragedien.

Ingusjetere og tsjetsjenere er blitt anklaget for å ha deltatt i gisseltakningen i Nord-Ossetia.

- Situasjonen er alvorlig. Spenninger mellom ingusjetere og nordossetere har utviklet seg til episoder i Nord-Ossetia. Ingusjetere er blitt sjikanert. Derfor har vi besluttet at vi inntil videre ikke sender våre lokalt ansatte inn i Nord-Ossetia, sier Ole Otteslev, som leder Dansk Flygtningehjælps arbeid i Ingusjetia.

Personlig sikkerhet
Alle de lokalt ansatte er enten ingusjetere eller tsjetsjenere. De frykter nå for sin personlige sikkerhet i Nord-Ossetia. Biler fra Dansk Flygtningehjælp med ingusjetiske skilt er blitt stoppet på gaten i Nord-Ossetia, opplyser Otteslev.

Dansk Flygtningehjælp er involvert i gjenoppbyggingsarbeid i området Nord-Ossetia etter krigen med Ingusjetia som fulgte Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Kampene kostet hundrevis av mennesker livet, og mange ingusjetere som var bosatt i Nord-Ossetia flyktet til Ingusjetia.

Neppe krig
Otteslev understreker at ingusjetere og tsjetsjenere er like rystet over skoletragedien som alle andre.

Han frykter likevel ikke en ny krig mellom de to russiske republikkene.

- I de siste ti årene har det vært en gradvis tilnærming mellom Ingusjetia og Nord-Ossetia. Der har vært snakk om en stadig større grad av sameksistens, sier han.

Dansk Flygtningehjælp er den største private humanitære organisasjon i Nord-Kaukasus. Organisasjonen bidrar sammen med sine støttespillere med mat til 300.000 flyktninger og internt fordrevne i Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere