Stoppet terror

Foto: (Scanpix/Pablo Torres Guerrero-El Pais)

Norske etterretningstjenester har bidratt til å avverge minst 15 store terroranslag i Europa de siste årene, sier sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

25.11.04 08:04

Minst 15 omfattende terror-aksjoner er avverget i Europa de siste to årene. Det bekrefter sjef for politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, overfor TV 2 Nyhetene onsdag.

Ifølge Holme har norsk sikkerhetstjeneste – i samarbeid med europeisk etterretning – bidratt i dette arbeidet.
Holme vil ikke ut med hvor i Europa terror har blitt avverget.

- Norsk sikkerhetstjeneste har svært hyppige møter, og jobber tett sammen, med andre lands myndigheter, sier PST-sjefen.

Nye saker
Terrorisme er kostbart. Ifølge amerikanske terrorforskere kostet Bali-bomben 250.000 kroner, attentatet mot USS Cole 500.000, men terrorangrepene 11. september kostet 3,5 millioner kroner.

Se hele terrorprislisten her

Opplysninger om finansiering av terrorcellene er derfor spesielt viktig. Slike opplysninger skal de siste årene ha ført til at mulige terrorister i Europa ved flere anledninger har blitt tatt med terrorvåpen, som blant annet gift og maskinvåpen.

Millioner av elektroniske transaksjoner raser gjennom det norske banksystemet hvert eneste minutt.

Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter at de i dag etterforsker flere transaksjoner som kan dreie seg om finansiering av terror.

- Vi får meldinger om transaksjoner og vi sender meldinger, sier PST-sjef Jørn Holme.

Fysiske pengetransaksjoner
En ting er overføring mellom konti, som kan være vanskelig nok, særlig på grunn av såkalt smurfing, hvor det overføres mange mindre beløp i stedet for et eller få store. Enda vanskeligere kan det være å avsløre fysiske pengeoverføringer.

Noen hundre millioner kroner smugles hvert år via Oslo lufthavn Gardermoen.

- Vi har seks millioner reisende i året, men vi arbeider målrettet og gjør av og til vesentlige beslag, forklarer tollsjef Paul Ask til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.