RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor asteroide på vei mot jorden

Foto: NASA / SCANPIX
Sist oppdatert:
En 400 meter stor asteroide har retning mot jorden. Det går 18.000 år mellom hver gang så store objekter treffer jorden.

Nye data viser at den 400 meter store asteroiden vil passere jorden med en klaring på bare 30.000 kilometer fredag 13. januar 2029.

- Asteroiden vil passere under jordens geostasjonære satellitter, satellitter som ligger i en fast posisjon i cirka 36.000 kilometers høyde. Det kan hende at de dunker borti en satellitt i det den passerer, men sjansen for det er liten. Men det er helt sikkert at den ikke treffer jorden, beroliger astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til TV 2 Nettavisen.

Største noensinne
At en asteroide passerer jorden hender forholdsvis ofte. Men da dreier det seg om virkelig små asteroider på under 10 meter i diameter.

- Når asteroiden passerer jorden i 2029 blir det den største asteroiden som noensinne har passert så nær oss. Det blir et særdeles sjeldent og spektakulært syn, og jeg gleder meg veldig til dette, sier Røed Ødegaard entusiastisk.

Ufattelig sprengkraft
I romjulen ble asteroiden 2004 MN4 intenst overvåket og omtalt, siden det var en risiko for at den skulle treffe jorden i 2029. En kollisjon med det 400 meter store objektet ville skape en ufattelig sprengkraft.

Dersom asteroiden hadde truffet jorden ville eksplosjonen tilsvare over 2.000 megatonn TNT og skape et krater med en diameter på drøyt 4 kilometer. Det går i snitt 18.000 år mellom hver gang så store objekter treffer jorden.

Passerer uvanlig nær
I slutten av januar foretok Arecibo-teleskopet, verdens største radioantenne, nye observasjoner av 2004 MN4.

- Vanligvis får store asteroider et mer folkelig navn, men denne har så fjern at den ikke har fått et navn enda. Det er foreløpig usikkert om vi kan se asteroiden fra vårt område når den passerer jorden i 2029, men den skal passere såpass nærme at den skal være synlig. Asteroiden passer uvanlig nær oss, men det er altså ikke kollisjonsfare, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard til TV 2 Nettavisen.

Var bekymret
Enkelte eksperter var for noen måneder siden bekymret over at den store asteroiden kunne treffe jorden.

- Jo da, enkelte var bekymret. Men siden tiden er på vår siden så hadde det vært tid nok til å gjøre noen grep slik at vi kunne eliminert bort kollisjonsfaren. I løpet av 24 år hadde ekspertene hadde god tid på seg til å finne løsninger slik at vi kunne gitt asteroiden en dytt bort fra jorden, sier astrofysikeren.

100 år siden sist
Forrige gang en asteroide traff jorden var i 30. juni 1908.

- Men det var en bitte-liten asteroide, det som vi kaller en mini-komet. Den landet i Sibir og tok med seg et par tusen kvadratkilometer skog, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere