Gå til sidens hovedinnhold

Stor usikkerhet om dødstall

To tog lastet med olje og flytende gass utløste en stor eksplosjon da de kolliderte i Nord-Korea torsdag. Opptil 3000 mennesker kan være skadet eller drept, men det hersker stor usikkerhet om tallet.

Kollisjonen skjedde ved 01-tiden lokal tid (06.00 norsk tid), melder Reuters.

Sørkoreanske medier meldte først at opp til 3.000 mennesker kunne være døde eller blitt skadd i en eksplosjon som oppsto da to tog kolliderte på grensen mellom Kina og Nord-Korea tidlig torsdag. Men Korea-eksperten Tom Hart er skeptisk til rapporteringen fra det lukkede landet, melder NTB.

- Hvordan får man informasjonen om at 3.000 mennesker er døde? spør Hart.

Sørkoreansk tv og det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap har også tonet ned de første dødstallene og meldte torsdag kveld om «hundrevis» av omkomne eller skadde. Ingen offisielle opplysninger er til nå sluppet ut. Det kan tyde på at landet ser på ulykken som et indre anliggende.

Kollisjonen skjedde bare ni timer etter at landets leder Kim Jong-il reiste forbi, melder YTN. Presidenten hadde vært på besøk i Kina.

Olje og gass
Det ene toget var lastet med olje, det andre med flytende gass. Stasjonen Ryongchon, der kollisjonen skjedde, ble totalskadd og lå i ruiner etter den voldsomme eksplosjonen, melder AFP og AP.

- Vi har fått informasjon om en større eksplosjon nær Ryongchon stasjon, bekreftet en talsmann for Sør-Koreas forsvarsminister, ifølge Yonhap. Han sa myndighetene i Sør-Korea ennå ikke visste noe om årsaken til eksplosjonen eller hvor mange som døde.

Stengte telefonlinjene
Mange tok det som et tegn på en større katastrofe at Nord-Korea stengte sine internasjonale telefonlinjer og på den måten hindret informasjon om ulykken å nå utenfor landets grenser.

Nyhetsbyrået AP karakteriserer Nord-Korea som et av verdens mest isolerte land som sjelden tillater at utenlandske journalister slipper inn.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser