RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storavis: - Nordmenn er late

Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Jobber mindre, er oftere syke og har omdøpt fredag til fridag, lyder dommen i den anerkjente avisen.

Den anerkjente finansavisen Financial Times har skrevet en lang analyseartikkel om tingenes tilstand i Norge, og konkluderer mer eller mindre med at nordmenn er blitt «latere» av oljerikdommen.

Avisen skriver at for mange nordmenn, så har helgene blitt lengre mens arbeidsuken er blitt kortere.

Se videoinnslag nederst i artikkelen!

Avisen skriver at mange nordmenn har begynt å kalle fredag for fridag, at pendlertogene er tommere på fredager og at det er merkbart mindre trafikk på veiene på fredager og mandager. Financial Times oppgir kilder som blant annet Statistisk sentralbyrå og NSB.

«Trenden er bekymringsverdig for landets politikere og næringslivsledere,» skriver avisen.

Artikkelen siterer OECD på at nordmenn kommer på tredjeplass i å jobbe færrest timer blant industrilandene. I tillegg slås det fast at norske industriarbeidere har den høyeste timelønnen blant industriarbeidere i verden.

- Vil bukker under
Norge får imidlertid skryt for å ha håndtert oljerikdommen på en fornuftig måte.

«Det har blitt trukket fram som kroneksempelet på hvordan et land kan unnslippe oljeforbannelsen eller Hollandske syke – når ressursrikdommen tar knekken på andre produktive deler av økonomien,» skriver avisen.

Men det advares også om skjær i sjøen, og at det er «en voksende bekymring, både i og utenfor Norge, for at landet sakte, men sikkert bukker under for en finurlig versjon av Hollandske syke, hvor dets rike og tilfredse befolkning jobber mindre, har mer sykefravær og blir selvgode».

«Det igjen skaper frykt om hvordan landet vil se ut om ett tiår eller to, når oljen begynner å renne ut.»

- Vi lurer oss selv
Financial Times har innhentet kommentar fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), NHO-leder Kristin Skogen Lund, Ap-leder Jens Stoltenberg, samt et knippe økonomer, som mer eller mindre underbygger påstandene om at oljen også bringer med seg problemer.

- Det går så bra i Norge at vi flytter industri og jobber ut av landet, og vi bryr oss ikke fordi det går så bra - men vi lurer oss selv, sier samferdselsministeren i en kommentar til avisen.

- Selvfølgelig gjør dette noe med oss, sier Kristin Skogen Lund i en kommentar.

Ordet «nave» har heller ikke gått Financial Times-journalisten hus forbi. Han skriver at «det har vært en endring i arbeidsmoralen».

«Verbet nave var årets ord i 2012. Det henviser til å få støtte fra NAV, arbeidsbyrået, og unge sier ting som: Jeg skal nave i sommer framfor å jobbe».

- Svært høyt sykefravær
Finansavisen tar også tak i det relativt store sykefraværet i Norge.

«Til tross for en arbeidsledighetsrate på 3,5 prosent og generell god helse, så har hele 5,5 prosent av nordmenn sykefravær som er godkjent av leger. OECD sier at ingen av de andre 33 medlemslandene har en så høy rate. I gjennomsnitt, så er nordmenn syke mellom seks og åtte prosent av deres totale antall arbeidsdager i løpet av det siste tiåret.»

Financial Times skriver også om de enormt høye boligprisene i Norge, og at det har vært en konstant prisstigning de siste 20 årene, med unntak av en ørliten nedgang i 2008. Avisen skriver at både Det internasjonale pengefondet IMF og nobelprisvinnere i økonomi sier at Norge ser ut til å stå overfor en boble.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere