Gå til sidens hovedinnhold

Storbritannia vil utvise russiske diplomater

Regjeringen i Storbritannia kommer til å utvise 23 russiske diplomater som en reaksjon på giftangrepet i Salisbury, opplyser kilder til Sky News.

Statsminister Theresa May sier at all diplomatisk kontakt på høyere nivå blir stoppet med Russland. Ingen fra den britiske kongefamilie eller regjering vil overvære sommerens fotball-VM i Russland.

May la onsdag fram i Underhuset en rekke tiltak som svar på det den britiske regjering betegner som et statlig utført drapsforsøk på den tidligere spionen Sergej Skripal.

– Jeg beklager at president Putin har valgt å handle på denne måten, sa May i Underhuset. Hun sa at Russlands handlinger utgjør «ulovlig maktbruk».

23 diplomater utvises

- Vi har blitt enige om strakstiltak for å ødelegge det russiske spionnettverket i Storbritannia, sier hun.

Blant annet vil 23 russiske diplomater blir utvist fra landet. Den britiske utvisningen av russiske diplomater er den mest omfattende på 30 år. Diplomatene får én uke på seg til å forlate landet. Den største utvisningen fant sted i 1971, da 105 russiske diplomater og annet personell ble erklært uønsket.

Samtidig ber den britiske regjering om et hastemøte i Sikkerhetsrådet om saken. Det skal holdes klokken 20 onsdag norsk tid.

LES OGSÅ: Politiet: Russisk eks-spion og datter forgiftet med nervegass

Russiske myndigheter avviser imidlertid beskyldningene om at Russland står bak angrepet med nervegift i Salisbury i Storbritannia.

Avviser beskyldninger

På en pressekonferanse i Moskva onsdag betegnet Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov påstanden som grunnløs. Han sa at den russiske regjering ikke vil forholde seg til fristen som den britiske regjering hadde satt for å få en redegjørelse om angrepet fra russisk side.

Fristen gikk ut natt til onsdag. Statsminister Theresa May sa tirsdag at det «høyst sannsynlig» er Russland som står bak angrepet med nervegift mot den tidligere spionen Sergej Skripal og hans datter Julie. May la ikke fram noen dokumentasjon.

– Vi forholder oss ikke til beskyldninger uten bevis eller verbale ultimatum. Vi håper at fornuften snart får råde, sa Peskov.

LES OGSÅ: Russland anklager May for «sirkus og provokasjoner»

EU støtter Storbritannia

Rådspresidenten i EU, polske Donald Tusk, sluttet seg onsdag til dem som peker mot Russland. Han fant det også «mest sannsynlig» at det er russiske myndigheter som står bak forgiftningen av Skripal og hans datter. Men heller ikke Tusk kunne vise til noe som lignet bevis i saken.

– Jeg uttrykker min fulle støtte til statsminister Theresa May, som er stilt overfor et brutalt angrep, som mest sannsynlig er inspirert av Moskva, skriver Tusk i en twittermelding underveis til Helsingfors.

Tusk opplyser videre at han ville legge saken fram for EUs stats- og regjeringssjefer som møtes i Brussel til uken.

Les også

- Eksspion ble forgiftet med nervegift utviklet av Sovjetunionen

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken