Støre: - En historisk dag

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Hardt arbeid gjennom mange førte til gjennombruddet i forhandlingene med Russland om delelinjen, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre.

27.04.10 12:46

STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): Statsminister Jens Stoltenberg og hans russiske gjest, president Dmitrij Medvedev, meldte på en felles pressekonferanse tirsdag at Russland og Norge har fått en løsning på delelinjen i Barentshavet. Det var en nyhet som ikke var ventet.

Les også: Enighet om delelinje

- Tillit og hardt arbeid
- Det er en historisk dag, og det er en avklaring på 40 år med uløste spørsmål. Det fortjener en plass i historien, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Nettavisen.

- Hva måtte til for å få på plass denne avtalen?

- Tillit og hardt arbeid gjennom mange år, og særlig gjennom de siste fire årene.

- Hva vil dette bety for det videre samarbeidet mellom Norge og Russland?

- Det vil bety en veldig stor impuls. Nå skal dette sluttføres og ratifiseres i parlamentene, men det er det store spørsmålet som nå er løst, og det er løst på det fundament at det har vært stabilitet og tillit i det bilaterale forholdet. Når det da gjorde dette mulig, så vil det få betydning for forholdet mellom Norge og Russland, sier Støre.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa til mediene etter pressekonferansen med Medvedev at de siste punktene falt på plass mandag og tirsdag.

- Vi hadde samtaler helt fram til dette møtet, og jeg er glad for at vi har fått en enighet, om dette, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

- Gir grunnlag for økt aktivitet
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier seg svært glad for løsningen.

- Dette gir grunnlag for økt aktivitet og samarbeid mellom Norge og Russland på petroleumssektoren, sier olje og energiminister Terje Riis-Johansen, sier han ifølge en pressemelding.

- Enigheten innebærer at det strategiske partnerskapet på petroleumssektoren i nord nå kan realiseres på en helt ny og omfattende måte, og gir et ytterligere grunnlag for et godt samarbeid om bærekraftig ressursforvaltning. Dette åpner for aktivitet, verdiskaping, ringvirkninger og økt samarbeid både på myndighetsplan og mellom våre industrielle aktører, sier han videre.

- På norsk side vil vi nå drøfte hvordan vi kan gå frem for å øke kunnskapsnivået om petroleumspotensialet i denne delen av Barentshavet og Polhavet i tråd med regjeringens nordområdestrategi, sier olje- og energiministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag