Støre: - Forstår Israels frykt

Foto: (AFP/Scanpix)

Israel ønsker å forhandle med palestinerne, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Men han forstår israelernes frykt for den nye Hamas-regjeringen.

09.05.06 18:54

Tirsdag møtte han den israelske sikkerhetsministeren Avi Dichter, forsvarsminister og Ap-leder Amir Peretz og utenriksminister Tzipi Livni i Tel Aviv og Jerusalem.

- Mitt budskap til den nye israelske regjeringen var at den må søke i retning av en fornyet forhandlingsprosess. Det har regjeringe åpnet for, særlig Arbeiderparti-representantene i den, sier Støre til TV 2 Nettavisen.

Iran
Samtidig har han forståelse for at Israel ser med mistro på den palestinske Hamas-regjeringen, særlig på bakgrunn av sabelraslingen fra Iran i forbindelse med landets atomprogram.

- Fra israelsk side ser de nære bånd mellom Hamas og Iran. Vi langt borte må forstå frykten som oppstår når en nabostat får en regjering som har som mål å utslette Israel, sier Støre.

Han mener det ikke er tvil om at israel opplever Iran som en større trussel etter at Hamas kom til makten i de palestinske områdene.

Muren
Under møtene i Israel la Støre vekt på at både økonomien og sikkerhetssituasjonen på palestinsk side må bedres.

- Jeg formidlet at israels sikkerhet er avhengig av utviklingen på palestinsk side, og at byggingen av Muren og utvidelsen av de israelske bosettingene er i strid med folkeretten og forverrer sikkerhetssituasjonen for både israelere og palestinere, sier Støre.

Han understreker at den norske regjeringen fortsatt stiller klare krav til Hamas.

- En regjering kan ikke akseptere terror som et virkemidddel, og må anerkjenne tidligere avtaler og Israels rett til å eksistere, sier Støre.

Må komme i gang
Ifølge Jonas Gahr Støre er særlig arbeiderpartirepresentantene i den israelske regjeringen lydhøre for argumentene om at den økonomiske situasjonen på palestinsk side må bli bedre. Særlig gjelder det partileder og forsvarsminister Amir Peretz.

- Han ønsker å gi en del. Det israelske arbeiderpartiet er klare på at det er i israelsk interesse at økonomien på palestinsk side kommer i gang, sier Støre.

Sikkerhetsminister Avi Dichter var langt mer kritisk.

- Palestinerne må selv betale prisen, og bare de selv har mulighet for å løse opp situasjonen, sa den tidligere lederen for sikkerhetstjenesten Shin Beth etter møtet med Støre.

- Israel tenker først og fremst på sine egne innbyggere. Vi vil ikke gå tilbake til en situasjon der israelske liv går tapt, fortsatte han.

Det varslede besøket av to Hamas-representanter til Norge var ikke tema under Støres møter.

- Tema ble ikke tatt opp, og vi ble ikke spurt om det, sier Støre.

Tirsdag kveld møter han palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramalla på Vestbredden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag