*Nettavisen* Nyheter.

Støre i strupen på Iran

Foto: SALVATORE DI NOLFI (EPA)

- Iran oppfordrer til hat, tordnet Jonas Gahr Støre fra FN-talerstol.

20.04.09 19:14

Flere delegater fra EU-land marsjerte ut under FN-konferanse mot rasisme i Genève mandag da Irans president Mahmoud Ahmadinejad kalte den israelske regjeringen rasistisk, melder Reuters.

- En rasistisk regjering
I sin tale sa Ahmadinejad at dannelsen av staten Israel «gjorde en hel nasjon hjemløse under påskudd av jødenes lidelser» for «å danne en rasistisk regjering», rapporterer The New York Times på nett. Det var på dette tidspunktet flere delegater reiste seg og gikk. Flere tilhørere og demonstranter buet, og en mann med regnbuefarget parykk kastet en klovnenese mot den iranske presidenten før han ble ført bort av sikkerhetsvakter. «Dette er et sirkus. En rasist kan ikke bekjempe rasisme», sto det på et ark som en av demonstrantene holdt fram.

Boikotter konferansen
Utspillet fra Ahmadinejad høstet applaus fra enkelte av delegatene som var til stede, melder Reuters.

En rekke land, blant dem USA og Israel, boikotter konferansen, nettopp fordi Ahmadinejad deltar. Norge deltar, og utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk på talerstolen like etter Ahmadinejad.

Støre reagerte
Og utblåsningene mot Israel fikk den norske utenriksministeren til å se rødt. Fra talerstolen tok Støre et kraftig oppgjør med Ahmadinejad.

- Jeg tar sterk avstand fra uttalelsene til forrige taler, sa Støre da han begynte sin tale.

Støre sa at uttalelsene oppfordret til hat og intoleranse, og at Iran stilte seg utenfor fellesskapet fordi de undergraver den enigheten som rasismekonferansen ønsker å få frem, skriver Reuters.

- Den iranske presidentens beskyldninger går på tvers av denne konferansens ånd og verdighet. Jeg vil ikke kommentere alle beskyldningene. Gjennom sitt budskap har presidenten satt Iran på sidelinjen. Og Norge vil ikke akseptere at noen som står på sidelinjen kaprer de manges felles anstrengelser, sa Støre blant annet.

Les hele Støres innlegg på regjeringen.no

Støre høstet ifølge Aftenposten.no applaus for sine kommentarer om forgjengerens innlegg.

Under Ahamdinejads tale forlot mange delegater salen. Se video av opptrinnet her:

HTML EMBED

- En Holocaust-fornekter
Israelske ledere reagerte kraftig da det ble kjent at Iransk president ble ønsket velkommen til konferansen. Israel kalte sin ambassadør i Sveits hjem for konsultasjoner mandag i protest mot at presidenten i Sveits, Hans-Rudolf Merz, møtte Ahmadinejad.

FN-konferansen faller sammen med den årlige minnedagen for ofrene etter Holocaust, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte før FN-konferansen at dette er et dårlig tidspunkt å slippe Ahmadinejad til orde.

- Hedersgjesten på konferansen er en rasistisk Holocaust-fornekter som ikke forsøker å skjule sine intensjoner om å utslette Israel fra jordens overflate, uttalte han ifølge The New York Times.

- Arrogant
På en pressekonferanse etter sin tale på FN-konferansen fikk Ahmadinejad spørsmål om hvordan han reagerte på at flere land boikottet konferansen på grunn av hans deltakelse og at flere delegater marsjerte ut da han skulle tale.

- Hvorfor er de som betrakter seg som ytringsfrihetens forkjempere så redde for en slik konferanse om rasisme? Det er arrogant og egoistisk og er årsaken til mange av problemene vi ser i verden i dag, svarte Ahmadinejad og sa han beklaget boikotten.

- Ønsker ikke krig med Israel
På pressekonferansen fikk han også spørsmål om han står ved sin tidligere uttalelse om at staten Israel bør utslettes fra kartet. Til det svarte Irans president at han ikke tror krig er løsningen på noen problemer.

- Sionistregimet truet oss med krig, men vi tror ikke på krig. Vi tror løsningen på de globale utfordringenene ligger i demokratiske løsninger. Vårt ønske er å løse det palestinske problemet gjennom frie valg der muslimer, jøder og kristne deltar, uttalte han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.