*Nettavisen* Nyheter.

Støre inviterer Suu Kyi til Norge

Foto: NYEIN CHAN NAING (EPA)

Norges ambassadør til Bangkok møtte fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi onsdag.

17.11.10 15:31

- Min ambassadør til Bangkok, Katja Nordgaard, møtte Aung San Suu Kyi i Yangon tidligere i dag. På mine vegne inviterte ambassadøren Aung San Suu Kyi til Norge på et tidspunkt som passer for henne, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

- Suu Kyi svarte at Norge er det første landet hun ønsker å reise til når hun kan forlate Burma. Jeg håper et besøk vil la seg gjennomføre, sier Støre.

Ambassadør Nordgaard møtte også representanter for burmesiske myndigheter under sitt besøk i Yangon.

- Tviler på at de vil la henne returnere
Derimot er det uklart om militærjuntaen noen gang vil tillate henne å returnere landet dersom hun reiser ut av Burma.

- De (militærjuntaen) kommer til å si at hun får lov til å reise ut av landet og reise tilbake. Men jeg tror ikke de vil la henne få slippe inn igjen dersom hun forlater Burma. Jeg tror hun aldri vil forlate Burma fordi det er for risikabelt, sa Aye Chan Naing, sjefredaktør ved Democratic Voice of Burma, til Nettavisen i forrige uke.

Aung San Suu Kyi ble løslatt lørdag etter å ha sittet 15 av de siste 20 årene i husarrest.

Satt i husarrest etter valgseier
Suu Kyi ble satt i husarrest etter at hun og partiet National League for Democracy (NLD) vant valget i 1990. Militærjuntaen avviste valgresultatet, og sitter fortsatt ved makten i Burma. Den tidligere opposisjonslederen fikk ikke lov til å stille som kandidat for partiet NLD under årets valg, og NLD boikottet søndagens valg.

Aung San Suu Kyi fikk tildelt Nobels fredspris i 1991 og er den eneste nålevende fredsprisvinneren som ikke fikk møte opp personlig under prisutdelingen i Oslo rådhus. Liu Xiaobo blir den andre nålevende fredsprisvinneren som blir nektet å motta prisen i Oslo rådhus 10. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.