*Nettavisen* Nyheter.

Store kinesere lever farlig

Foto: Reuters/Scanpix (ILLUSTRASJONSFOTO)

155 millioner kinesere er enten sykelig overvektige eller «bare» fete. Nå slår forskerne alarm.

14.04.05 19:04

Velstandsøkningen i Kina merkes også på livlinjen. 18 millioner kinesere er sterkt overvektige, mens 137 millioner trenger å slanke seg, melder Reuters.

Fortsatt er det et stykke igjen til kineserne vipper amerikanerne av vektskålen, men forskere er allerede bekymret over utviklingen.

Overvekten øker ikke bare risikoen for hjerteinfarkt og belastningslidelser. Nærmere halvparten av de overvektige kineserne er også i faresonen for å få andre sykdommer. Syndrom X – eller metabolsk syndrom – kjennetegnes av fedme, høyt blodtrykk, for mye insulin og høye kolestrolverdier. Samlet øker faren sterkt for hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Byene
- Våre funn indikerer at en stor andel av kinesiske voksne lider av syndromet, og at overvekt er blitt et stort helseproblem i Kina, skriver professor Jiang He ved Tulane-universitetet i den amerikanske delstaten Lousiana i tidsskriftet Lancet.

Undersøkelsen er basert på en studie av 16.000 tilfeldig utvalgte voksne mellom 35 og 74 år. Syndrom X er mest utbredt i nord og i byene, skriver Lancet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag