Støre ønsker Hamas velkommen

Foto: Arne Lutro (TV 2 Nettavisen)

Hamas er fortsatt velkommen til Norge, sier utenriksministeren.

18.04.06 19:19

De to Hamas-representantene Salah Mohammed El-Bardawil og Mohammed el-Rantisi kommer til Norge i midten av mai, melder ANB.

UD har ingenting imot å møte to Hamas-representanter som kommer til Norge, til tross for at organisasjonen nekter å fordømme selvmordsbomben i Israel mandag.

Mandag ble ni mennesker drept i en selvmordsaksjon i Tel Aviv. Gruppen Islamsk hellig krig har tatt på seg ansvaret for aksjonen. Den kommende Hamas-regjeringen vil ikke førdømme aksjonen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer selvmordsaksjonen, vil likevel ikke legge hindringer i veien for at Hamas-representantene kommer til Norge.

- Det er ikke regjeringen som har invitet Hamas, men en norsk organisasjon. Om folk fra UDs embetsverk møter slike representanter er ikke basert på om vi er enig med dem, men at vi har kontakt på lavt nivå med de aller fleste representanter for ulike konflikter, sier han til TV 2 Nettavisen.

Støre understreker at Norge fordømmer terroraksjonen i Tel Aviv.

-Norge fordømmer på sterkeste denne terrorhandlingen som rammer uskyldige, på samme måte som vi tar avstand fra voldsbruk i den spente situasjonen som er i Midøsten, sier han.

Han peker på at president Mahmoud Abbas har fordømt aksjonen.

-Det er en reaksjon på linje med vår. Fra palestinsk side må man velge en vei der man tar avstand fra vold, anerkjenner Israels rett til å eksistere og respektere inngåtte avtaler. Det finnes ingen vei til fred som ikke følger et slikt spor, sier Støre.

SE OGSÅ VIDEO:Advarer Hamas

- Uforståelig
Israelske myndigheter har lite sans for kontakt med Hamas-representanter.

- Israel vil ikke forstå hvis offisielle norske representanter skulle møte representanter for Hamas på dette tidspunktet. Det internasjonale samfunnet bestreber seg nå med å presse Hamas til å anerkjenne staten Israel, ta avstand fra bruk av vold og terror, og å respektere allerede inngåtte avtaler , sier Israels norgesambassadør Miryam Shomrat til TV 2 Nettavisen.

- Det ville være meget forstyrrende og skuffende hvis den norske regjeringen skulle velge å bryte med bestrebelsene til det internasjonale samfunn.

Dialog
- Vi har kontinuerlig dialog med representanter for regimer som har gjennomført de mest grusomme voldshandlinger. Men bare dialog kan bringe verden framover. Israel har også gjennomført en rekke aksjoner der sivile er drept. Vi har likevel dialog med Israel. Gir vi opp dialogen, vil det åpne for enda større konfrontasjoner, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Opprettholder støtte
Erik Solheim understreker at den samlede norske støtten til de palestinske områdene vil være den samme, men at Norge kan velge å bruke andre kanaler enn de Hamas-styrte selvstyremyndighetene.

- Vi vil uansett gi støtte gjennom FN og frivillige organisasjoner, uavhengig av hvordan selvstyremyndighetene opptrer. HVis de opptrer aggressivt, vil vi gi desto mer støtte til de frivillige organisasjonene, sier han.

Palestina-komiteen
Salah Mohammed El-Bardawil og Mohammed el-Rantisi er invitert av den norske Palestina-komiteen. El-Bardawil er talsmann for Hamas-blokken i det palestinske parlamentet. El-Rantisi er sønnen til den tidligere Hamas-lederen Adbel Aziz al-Rantisi, som ble drept i et israelsk rakettangrep i 2004.

–Hamas er demokratisk valgt. Det er galt av Vesten å snu ryggen til den nye regjeringen, når vestlige land som USA selv presset gjennom valget. Ingen andre har invitert representanter for den nye palestinske regjeringen til Norge, og det er viktig at noen gjør det, sier lederen for Palestinakomiteen i Oslo, Ingrid Hindahl Natvig, til ANB.

UD vil formelt ta stilling til besøket tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.