RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Store opptøyer i Tallinn

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nye voldsomme demonstrasjoner skadet i natt 66 personer i Estland. Over 500 ble arrestert.

Dette er den andre natten med opptøyer i Estlands hovedstad. Over 500 personer ble arrestert og mange av dem var ungdommer. 66 ble skadet i nattens opptøyer, inkludert seks politimenn, melder nyhetsbyrået AP.

«Russland, Russland»
- Grupper med vandallister tok seg frem i gatene i bykjernen i Tallinn, hvor de knuste butikkvinduer og plyndret butikker, sier en talskvinne fra politiet, Julia Garanza, til AP.

Gjenger med estisk og russisk ungdom gikk gjennom gatene i Tallinn fredag kveld, hvor de ropte «Russland, Russland» og «Estland, Estland».

Like ved der statuen hadde stått i hovedstaden, hadde 200-300 personer fra politiet plassert seg med fullt opprørsutstyr. De brukte brannslukningsapparater mot folkemengdene, fyrte av eksplosiver og brukte en vannkanon, melder Reuters.

Politiet brukte i går kveld tåregass og skjøt med gummikuler under sammenstøtene.

Russiske myndigheter reagerer
Demonstrasjonene begynte natt til fredag, da myndighetene forberedte flyttingen av et sovjetisk krigsmonument som i sin tid ble reist til ære for Sovjetunionens seier over nazismen under 2. verdenskrig. Monumentet forestilte en soldat fra Den røde armé.

Demonstrasjonene begynte fredelig, men da antall demonstranter økte utbrøt det kaos, slagsmål og vandalisering.

Natt til fredag ble en person ble drept og 56 skadet etter gatekampene. Minst 300 personer ble pågrepet.

Russiske myndigheter har reagert sterkt på at monumentet blir fjernet og det er utlovet at det kan ventes alvorlige reaksjoner som følge av at statuen er fjernet. Det er Russlands utenriksminister Sergei Lavrov som går sterkt ut mot nabolandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere