*Nettavisen* Nyheter.

Støres hotell i Kabul angrepet

Foto: (Scanpix)

Hotellet der utenriksminister Jonas Gahr Støre bor under Afghanistan-besøket, ble utsatt for et bombeangrep mandag ettermiddag.

07.04.08 10:36

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og den norske delegasjonen har søkt tilflukt i kjelleren på Serena Hotel etter bombeangrepet. Den norske Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen (38) ble drept under angrepet, og en UD-ansatt ble skadd.

Les også: Taliban: - Støre var ikke målet

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge Aftenposten ble de to skutt av en politimann i uniform da de gikk ut av heisen på hotellet.

- Det er blodflekker over store deler av gulvet, sier Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen til Aftenposten.no.

Det er 21 personer i den norske delegasjonen som bor på Serena hotell, ifølge Utenriksdepartementet.

Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum ble også beskutt under angrepet, men kom ikke til skade.

- Nå står vi attmed heisen, og prøver å finne ut mer. Vi venter på å bli tatt med ned til bomberommet der UD er, sier Solum til Nettavisen.

Thomassen ble fraktet bort i et pansret sanitetskjøretøy.

Kaos
Det var kaotiske tilstander på hotellet i timene etter angrepet

- Jeg kan ikke snakke med deg nå. Det er fullstendig kaos. Du får prøve igjen senere, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten, som er sammen med Støre på Serena hotel i 16.30-tiden.

Taliban har allerede tatt på seg skylda for angrepet. Talsmann Zadihullah Mujahid sier til BBC at fire menn gikk til angrep på hotellet med kalasjnikov maskinpistoler og granater.

En av angriperne skal ha sluppet inn på hotellet, før sprengladningen gikk av. De andre angriperne skal ha unnsluppet. En av granatene gikk av på parkeringsplassen. Ifølge Reuters ble minst to vakter drept i angrepet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (TV 2)

Kristin Melsom sier at Støre fortsatt befinner seg på hotellet.

- De befinner seg i kjelleren på hotellet, sier hun.

Støre satt i et møte på hotellet da han ble tvunget til å legge seg ned på gulvet.

- Vi ble bledt om å legge oss ned på gulvet, helt inntil en vegg under et bord, sier Jonas Gahr Støre til VG.

Sikkerhetsvaktene evakuerte så den norske delegasjonen.

- Vi lå stille i ti minutter før to av våre sikkerhetsvakter foretok en væpnet evakuering, der vi gikk fra hjørne til hjørne i kjelleren til vi kom til et trygt område, sier Støre til VG.

Åpenbart terrormål
Det er tvilsomt om angrepet var rettet direkte mot den norske delegasjonen på hotellet.

- Hotel Serena er et hotell som huser nesten alle diplomater som kommer til Kabul, og har et stort nærvær av høytstående amerikanere, sier Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken, assisterende direktør og seniorforsker ved Prio, til TV 2 Nyhetskanalen.

- Det er et relativt åpenbart terrormål, uansett om den norske utenriksministeren oppholder seg der eller ikke, sier Harpviken.

TV 2 Nyhetenes reporter på stedet, Fredrik Græsvik, er uskadd og hjelper skadde personer på stedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum

- Murpussen fyker rundt i rommet her. Hele bygningen ristet, sier Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen, som befinner seg på det samme hotellet til aftenposten.no.

Ifølge en vestlig sikkerhetskilde var det en selvmordsbomber som sprengte seg selv i luften utenfor hotellet da han ble konfrontert av sikkerhetsvakter, melder Reuters.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

205379

Hotellet befinner seg i sentrum av Kabul i det som omtales som byens ambassadestrøk.

Hans Peter Christoffersen, seniorrådgiver i Norad, var i et møte i det afghanske gruveministeriet 500 meter unna hotellet da angrepet inntraff.

- Det er heldig at jeg ikke var i hotellet. Vi sitter her utenfor gruveministeriet og avventer situiasjonen for å få informasjon om hva som har skjedd. Vi var ikke opp i dette, men vi hørte et kraftig smell etterfulgt av skyting, sier Christoffersen til Nettavisen.

Serena er det eneste fem-stjernees hotellet i Kabul, og er et førstevalg blant journalister og internasjonale gjester i Kabul.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag