RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stormaktene enige om Irak

(AFP)
Sist oppdatert:
Russland, Frankrike og Tyskland er enige om å stemme for det amerikanske resolusjonsforslaget om Irak i FNs sikkerhetsråd.Kritikk: Albright hardt ut mot Bush

Russlands president Vladimir Putin sier at han er enig med Frankrike og Tyskland om å stemme for det omstridte forslaget.

Samtidig sa den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder sa på en pressekonferanse i Brussel at de tre landene er blitt enige om å stemme for det amerikanske forslaget.

- Vi ser at resolusjonen i virkeligheten er et viktig skritt i riktig retning. Mye av det Tyskland, Frankrike og Russland foreslo, stod i teksten. Vi har interesse av at FN står sammen i en vanskelig internasjonal situasjon, sa Schröder.

- Dette er grunnen til at vi vil sammen har bestemt oss for å støtte resolusjonen, til tross for de innvendinger vi ennå har, sa den tyske kansleren.

Bidrar ikke militært
Han gjorde det likevel klart at endringene som er foretatt i forslaget ikke er et tilstrekkelig godt svar på utfordringene i Irak. De tre landene vil derfor ikke bidra militært.

De tre landene var blitt enige i løpet av en telefonkonferanse torsdag, melder AFP.

Det er ventet at Sikkerhetsrådet tar opp forslaget til votering senere torsdag. Når de tre viktigste krigsmotstanderne nå har vedtatt å støtte forslaget, blir det etter alt å dømme bare Syria som enten stemmer imot eller stemmer avholdende, skriver NTB.

Store endringer
Tyskland, Frankrike og Russland har lenge forsøkt å presse USA til å gjøre omfattende endringer i resolusjonsforslaget, som tar sikte på å vinne bred internasjonal støtte for gjenoppbyggingsplanen i Irak. Blant annet krevde de en klart tidsplan for et valg av en ny irakisk regjering.

Washington har gjort store endringer i teksten, men ikke etterkommet kravet om en tidsplan for et valg.

Forslaget skulle egentlig vært oppe til avstemning onsdag, men Russland ba om en utsettelse for å konferere med sine allierte.

Også Kina har vært skeptiske til det amerikanske forslaget, men onsdag uttalte den kinesiske FN-ambassadøren at landet hadde blitt mer og mer positive til forslaget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere