RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stormakter legger press på Kongressen i USA

MOTSTANDER: Senator Bob Corker (R) under en høring om Iran-avtalen, som møtes med kraftig kritikk fra republikansk side i USA.
MOTSTANDER: Senator Bob Corker (R) under en høring om Iran-avtalen, som møtes med kraftig kritikk fra republikansk side i USA. Foto: Chip Somodevilla (Getty Images)
Forsøker å redde Iran-avtalen.

NEW YORK (Nettavisen): President Barack Obama får bistand fra diplomater fra 5+1-gruppen for å hjelpe atomavtalen med Iran forbi Kongressen i USA.

5+1-gruppen, som ble opprettet i 2006 for å jobbe fram en nedrustingsavtale med Iran, består av de fem permanente medlemmene i Sikkerhetsrådet i De forente nasjoner (FN) – USA, Kina, Frankrike, Russland og Storbritannia – pluss Tyskland.

Ambassadørene i disse landene jobber ifølge Washington Post nå for å forsterke den svake politiske støtten som den fremforhandlede avtalen med Iran så langt har fått.

- Muligheten for å gå tilbake til forhandlingsbordet er bortimot null, sier Tysklands viseambassadør Philipp Ackermann.

USAs president Barack Obama uttalte onsdag at det i praksis bare er to alternativer når det gjelder Iran: Enten inngå avtalen som innebærer at Iran sier fra seg muligheten til å både ha og å bygge atomvåpen, eller forberede seg på enda en amerikansk krig i Midtøsten.

Fakta: Fakta om atomavtalen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

* I bytte mot innsyn skal økonomiske sanksjoner mot Iran oppheves.

* Teksten skal vedtas som resolusjon i FNs sikkerhetsråd, men det ventes å bli en formalitet da samtlige fem permanente medlemmer av rådet har deltatt i forhandlingene med Iran.

* Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016.

* FNs sanksjoner gjenopprettes innen 65 dager om Iran bryter sin del av avtalen.

* FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år.

* Missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år. (©NTB)

Diplomater fra Storbritannia, Tyskland og Frankrike samarbeidet denne uken derfor med representanter fra Russland og Kina om å informere 25 demokratiske senatorer om avtalens innhold og konsekvenser.

I september skal Kongressen stemme over avtalen. Det er ventet at republikanerne vil utgjøre en samlet motstandsblokk under avstemningen, og ifølge Washington Post jobber derfor Obama for å sikre nok støtte til at han kan trumfe igjennom et veto. Derfor fokuserer diplomatene på demokrater i stedet for republikanere.

Flere republikanere, inkludert presidentkandidat Carly Fiorina, mener at avtalen umulig kan være gunstig for USA når Russland og Kina også står bak den.

- Kina og Russland har aldri vært på vår side av bordet, poengterer Fiorina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere