*Nettavisen* Nyheter.

Stormen «Fay» på vei mot Florida

«Fay» har kostet 57 mennesker livet så langt. Hun treffer kysten av Florida i natt.

18.08.08 22:15

Den tropiske stormen Fay er ventet å treffe Florida i USA sent mandag kveld, da med orkan styrke, og amerikanske myndigheter har allerede satt inn beredskap for å hindre at liv går tapt, melder Reuters.

25.000 evakuert
Så langt har 57 mennesker mistet livet under stormens herjinger i Karibien de siste dagene.

Sør i Florida sto turister og fastboende i kø på hovedveiene ut av staten, etter at myndighetene hadde bedt de som oppholder seg og bor i lavtliggende områder om å evakuere.

- Søndag er den dagen besøkende vanligvis forlater området, men det er langt flere som drar nå enn vanlig, et tegn på at evakueringen går bra, sa ordfører i Key West, Morgan McPherson til CNN.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge McPherson har så mange som 25.000 mennesker forlatt de sydligste områdene.

Unntakstilstand
Floridas guvernør Charlie Crist erklærte på forhånd unntakstilstand søndag, og fortalte CNN at han også hadde beordret at alle hjelpeenheter skulle settes i beredskap.

Et orkanvarsel er sendt ut for store deler av Florida, selv om den i hovedsak er ventet å treffe de vestlige og sørlige delene av staten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Orkanvarselet gjelder omådet sør for Ocean Reef til Key West, inkludert Dry Tortugas og Floridabukta, i tillegg til fastland fra Card Sound-broen til Tarpon. Et slikt varsel innebærer at en orkan kan treffe, vanligvis innen 36 timer.

Nasjonalgarden
500 soldater fra Nasjonalgarden er beordret ut og satt i beredskap. Flere skoler i The Keys som skulle startet semesteret mandag, holdes stengt og myndighetene har åpnet tilfluktsrom.

I Miami har innbyggerne lagret vann, mat og annet nødvendig utstyr, melder BBC.

De amerikanske oljeprodusentene i Mexico-gulfen treffes trolig ikke direkte av uværet, men Shell har sendt nærmere 400 av sine arbeidere hjem fra plattformene, mens Marathom Oil opplyser at de sender et ikke kjent antall arbeidere i land.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flom
Mandag traff stormen Cuba med en hastighet på 80 kilometer i timen, og det er ventet at så mye som 200 milliliter regn vil falle over øya i løpet av mandagen, melder Reuters.

Den tropisk stormen er ventet å treffe Florida og Florida Keys i løpet av natten. Da vil stormen ha opparbeidet seg ny styrke og vil ifølge det nasjonale orkansenteret i Miami ha nådd orkan styrke, det vil si minimum en hastighet på 118 kilometer i timen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fay er den sjette Atlanterhavsstormen så langt i år. To tidligere stormer, «Bertha» og «Dolly», endte som orkaner.

57 omkomne
På Cuba er 5000 mennesker i lavereliggende områder evakuert, i frykt for flom som kan følge i kjølvannet av stormen, melder AP.

På Haiti omkom 50 mennekser da en buss ble tatt av strømmen i en oversvømt elv, mens fem andre mistet livet på Haiti og Den dominikanske republikk. Et ektepar omkom på Jamaica da bilen deres ble tatt av flom i et oversvømt veikryss.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.