Stormet bank i London

Foto: LEFTERIS PITARAKIS (AP)

Sinte demonstranter går amok i Londons finansstrøk.

01.04.09 21:22

Tusenvis av demonstranter barket sammen med politiet i Londons finansstrøk i forkant av G20-toppmøtet i den britiske hovedstaden.

Demonstranter knuste vinduer til en filial til Royal Bank of Scotland, og klatret inn, ifølge Sky News . En av Skys reportere opplyste at han hadde sett TV-bilder av demonstranter som fjernet møbler og som startet en liten brann.

Nå har britisk politi satt inn opprørspolitiet mot G20-demonstramntene, etter at de angrep en politimann og tok seg inn i banken. Se bilder under!

- Våre gater
Utenfor Bank of England var det torsdag ettermiddag en liten gruppe med demonstranter som kastet gjenstander på politiet.

- Disse gatene er våre. Disse bankene er våre, ropte demonstrantene, ifølge Reuters.

Noen demonstranter forsøkte å storme filialen, men ble stanset av opprørspoliti som var utstyrt med batonger. Onsdag kveld var 23 personer blitt pågrepet av politiet. En rekke politifolk ble etterghvert tvunget til å trekke seg tilbake bak metallgjerder utenfor Bank of England

Scotland Yard anslår at 4000 demonstranter, alt fra anarkister til miljøaktivister, er samlet i Londons finansdistrikt, melder BBC.

- Alt er i ferd med å kollapse. Hvis vi ikke kan forandre ting gjennom demokratiske prosesser, så er dette måten å gjøre det på, sier en av de fremmøtte demonstrantene, en 17-åring som utgir seg for å være en miljøaktivist, til CNN.

Demonstrantene har varslet en rekke store aksjoner mens toppmøtet foregår i London. Det store spørsmålet er om britisk politi greier å holde demonstrantene i sjakk.

Her kan du se programmet til demonstrantene.

«Heng en bankmann»
Det er knyttet stor spenning til det to dager lange toppmøtet og det var varslet enorme demonstrasjoner i den britiske hovedstaden.

Finansfolk i Londons finansdistrikt har blitt bedt om å avstå fra å dra på jobb eller la dressen bli liggende hjemme i frykt for at sinte demonstranter går til angrep. Flere demonstranter har allerede delt ut flygeblader med oppfordring om å «henge en bankmann».

Britiske myndigheter bruker om lag 7,5 millioner britiske pund på de enorme sikkerhetstiltakene.

Europabesøk
Ekteparet Obama landet med Air Force One i London sent tirsdag kveld hvor presidenten skal delta på G20-toppmøtet som offisielt starter torsdag.

Dette er presidentens første europabesøk og onsdagen går med til å avlegge besøk til blant annet Gordon Brown i Downing Street 10, og dronning Elizabeth i Buckingham Palace hvor G20-lederne samles til en mottakelse på kvelden.

Obama-ekteparet ankom Downing Street 10 ved 09-tiden hvor de skal spise frokost sammen med det britiske statsministerparet.

- Dette skal aldri skje igjen
- USA er forpliktet til å samarbeide med Storbritannia for å gjøre det som kreves for å stimulere vekst og etterspørsel, samt forsikre at slike kriser aldri skjer igjen, sa Obama under en fellspressekonferanse med Gordon Brown.

Videre sa Obama at G20-landene måtte avvise innføring av proteksjonisme og sørge for vekst i det internasjonale markedet.

Gordon forsikret publikum om at Storbritannia ville på sin side fornye de gode båndene til USA.

Les også: Debuterer på verdensscenen

Jamie lager middag
Etter mottakelsen på Buckingham Palace skal ekteparet Obama spise middag hos Gordon Brown i Downing street 10 hvor det er den tilbakelente TV-kokken Jamie Oliver som står for tilberedningen av maten – så sant hans høygravide kone ikke må føde.

Verdenslederne fra G20-landene samles i London for å drøfte den verste globale finanskrisen siden 1930-tallet.

Obama skal i løpet av onsdag treffe både Russlands president Dmitrij Medvedev og Kinas leder Hu Jintao.

G20-møtet er svært viktig for verten Gordon Brown som sliter med negativ oppslutning på hjemmebane som følge av finanskrisen.

Truende Sarkozy
Hensikten med møtet vil være å finne måter å håndtere den globale finanskrisen, og eventuelt tilrettelegge for noen internasjonale reguleringsmekanismer.

Men verdenslederne er uenige seg imellom. Den franske presidenten Nicolas Sarkozy ønsker å etablere finansinstitusjoner som regulerer hele det globale markedet, mens andre ledere er mer negativt innstilt. Sarkozy har truet med å forlate toppmøtet dersom han ikke får viljen sin.

G20-landene består av EU og de 19 største økonomiene i verden, og står for 85 prosent av den økonomiske veksten i verden.

Kilder: BBC, Daily Mail, CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.