RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stormet etterretningstjenesten

Sist oppdatert:
Britiske styrker stormet den irakiske etterretningstjenestens kontorer i Basra etter beskyldninger om at den styres av den radikale sjialederen Moqtada Al-Sadr.

Iraks statsminister Nurik al-Maliki raser etter at irakiske og utenlandske styrker stormet den irakiske etterretningstjenestens hovedkontor i Basra. Tjenesten er en del av innriksdepartementet, melder arabiske medier.

Irakiske sikkerhetsstyrker med støtte av britiske og amerikaniske styrker løslot 37 irakiske fanger som satt fengslet i den irakiske etterretningstjenestens hovedkontor i Basra søndag.

Talsmann for den britiske styrker i Basra, major David Gell, sier mandag at aksjonen skjedde etter pågripelsen av flere personer.

– Fem personer ble pågrepet etter mistanke om alvorlig terroraktivitet, blant annet planting av veibomber og angrep mot sivile og utenlandske styrker. Vi fant beviser for kriminell aktivitet i etterretningshovedkvarteret. Også 37 fanger ble løslatt og flere av dem var blitt torturert i fengselet, sier Gell.

Styrt av radikale
Talsmannen for de britiske styrkene sa også at den irakiske etterretningstjenesten kontrolleres av innenriksdepartementet og styres av den radikale sjialederen Moqtada Al-Sadr og hans Mehdi-milits.

Statsminister Nuri Al-Maliki raser mot aksjonen og har bedt om gransking og krever at de som står bak denne ulovlige og uansvarlige handlingen må straffes, melder arabiske medier.

Statminister Al-Maliki er avhengig av støtte fra Sadrs politiske bevegelse. Uten støtte fra Al-Sadrs parti mister den midlertidige statsministeren Al-Maliki flertallet i nasjonalforsamlingen.

Amerikanske styrker og Sunni-politikere anklager Mehdi-militsen for å stå bak drap mot flere tusen sunnimuslimer i Bagdad. I helgen startet irakiske og amerikanske styrker jakten på Mehdi-militsen fra hus til hus i Sadr-byen nord for Bagdad, en bydel som er kjent å være base for dem.

Endringer i regjeringen
Søndag lovet statsministeren Nuri Al-Maliki å gjøre endringer i regjering i løpet av to uker, etter at det sekulære partiet til tidligere statsminister Iyad Allawi anklaget ham for sekterisme og truet med å forlate koalisjonen.

USA og flere arabiske land presser Al-Maliki til å ha en regjering som representere alle irakere som har balansert den politiske agenda blant sjiamuslimene og sunniene. USA vil også at Al-Maliki distanserer seg fra Al-Sadrs parti, som har 32 lojale tilhengere i nasjonalforsamlingen og som kontrollerer seks statsrådsposter, blant dem innenriksministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere