Stormet moskeen hvor Khatami skulle tale

Foto: STRINGER/IRAN (REUTERS)

I Iran har en gruppe regimetro aktivister stormet moskeen hvor tidligere president Mohammed Khatami skulle holde en tale lørdag kveld.

26.12.09 20:14

Det er nettstedet parlemannews, som tilhører den iranske reformbevegelsen, som melder at rundt 50 personer brukte batonger og pepperspray for å ta seg fram til moskeen der Khatami skulle tale i forbindelse med feiringen av høytiden ashura, til minne om profeten Muhammeds sønnesønn Hussein.

Samme moské som Khomeini
Den tidligere presidenten og reformtilhengeren Mohammed Khatami skulle tale i Jamaran-moskeen nord i Teheran, som også ayatollah Khomeini, grunnleggeren av den islamske republikken, pleide å tale fra.

Tidligere på lørdagen støtte tusenvis av opposisjonelle sammen med opprørspoliti utenfor moskeen . Regimekritikerne ropte «ned med diktaturet» og «hvis Khomeini var i live, ville han vært med oss».

Politiet brukte tåregass, batonger og skjøt med paintballpatroner for å spre demonstrantene, ifølge nettstedet Jaras.

Tåregass og kuler
– Politiet sa at demonstrantene hadde fem minutter på å fjerne seg, og når demonstrantene fortsatte å rope slagord, kjørte politifolk på motorsykler gjennom folkemengden og sprayet tåregass, sier et øyenvitne til AFP.

Det er også meldt om sammenstøt og uroligheter øst i hovedstaden.

Tidligere president Mohammed Khatami er en nær støttespiller av opposisjonspolitikeren Mir Hossein Mousavi, hvis tilhengere det siste halvåret har arrangert omfattende demonstrasjoner mot myndighetene.

Den siste tiden har de opposisjonelle i Iran i økende grad brukt høytider og offentlige hendelser for å markere sin misnøye. Denne ukens ashura-feiring når sitt høydepunkt søndag.

Spenningen i Iran har økt etter at storayatolla Hossein Ali Montazeri, en regimekritisk religiøs leder, døde for en uke siden. Da brukte opposisjonen begravelsen til igjen å si sin mening om styresmaktene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.