RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stormet nordisk ambassade

Sist oppdatert:
Islamister tok seg fredag inn i bygningen som huser den norske, svenske og danske ambassaden i Jakarta.

Aksjonen var rettet mot den danske ambassaden. I protest mot Muhammed-tegningene rev demonstrantene ned og brente det danske flagget, melder AP. Danmarks ambassadør Niels Erik Andersen uttaler til dansk TV 2 at lederne for demonstrantene kom inn til ham. Her redegjorde han for at Jyllands-Posten har unnskyldt krenkelsene og for det den danske statsministeren har sagt om saken.

Bygningen i Jakarta huser også den norske og den svenske ambassaden. Demonstrantene trengte seg først inn i lobbyen i 1. etasje. Både den norske og den danske ambassaden ligger i 25. etasje i bygget, mens den svenske ambassaden ligger i 7. etasje.

- En liten gruppe på 8-10 demonstranter forsøkte å trenge seg videre inn i bygget, men kom ikke så langt. Men de forsøkte ikke å trenge seg inn på den norske ambassaden, sier ambassadør Bjørn Blokhus til TV 2 Nettavisen.

Skjerper vaktholdet
Ambassaden har i utgangspunktet høy beredeskap i Indonesia.

- Vi kommer nok til å skjerpe den ytterligere med ekstra vakthold, sier Blokhus.

Ifølge ambassadøren var ikke Norge mål for proestaksjonen.

Demonstranter i Jakarta uttrykte sinne og raseri mot tegningene av profeten Muhammed som ble publisert i danske Jyllands-Posten i september og som siden har stått på trykk i norske Magazinet og flere europeiske aviser.

- Norge ikke nevnt
- Det karakteristiske ved pressedekningen her er at Norge ikke er nevnt. Vi har heller ikke vært målgruppe for mailer, telefoner eller demonstrasjonen i dag, sier Bjørn Blokhus.

Rundt 300 demonstranter deltok i protesten ifølge Reuters, mens AP skriver at det dreide seg om 70 personer. Ifølge Bjørn Blokhus var det bare åtte-ti demonstranter som trengte seg inn i bygget.

- Motstandere av blasfemi
Protesten var en av de første i verdens mest folkerike muslimske land i kjølvannet av Muhammed-karikaturene.

- Vi er ikke terrorister. Vi er ikke anarkister. Men vi er motstandere av blasfemi mot islam, ropte en av demonstrantene ifølge AP utenfor bygningen i Jakarta.

Bekrefter eggkasting
Sveriges ambassadør, Lennart Linnér, bekrefter overfor Svenska Dagbladet eggkastingen mot det danske ambassadeskiltet, men understreker at skadeverket ikke var omfattende og at demonstrantene stort sett opptrådte fredelig.

Sveriges ambassade ligger i sjuende etasje.

Demonstrantene stoppet også utenfor en avis i Indonesia som i et kort tidsrom hadde en av Muhammed-karikaturene på sin nettside torsdag, melder AP.

Ifølge islamsk tradisjon er det forbudt med enhver avbildning av profeten Muhammed. Regjeringen i Indonesia har også kritisert karikaturene.

- Ufølsomhet
- Dette handler om ufølsomhet og grenser mot islamofobi, sa utenriksministerens talsmann Yuri Thamrin. - Som et demokratisk land er vi veldig klar over pressefriheten, men vi mener også at den ikke skal brukes til å krenke eller redusere hellige religiøse symboler, sa talsmannen ifølge AP.

Krisemøte i dag
I dag er det krisemøte i flere nordiske land om Muhammed-karikaturene.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møter lederen for Islamsk Råd i Norge (IRN), Mohammad Hamdan. På møtet deltar også Imam Senaid Kobilica (nestleder IRN og leder for bosniske imamer) og Imam Mehboob-ur-Rehman (Islamic Cultural Centre Norway og leder for imamkomiteen i IRN).

Bakgunnen for møtet er et ønske fra begge sider om å ha nær kontakt og dialog om den situasjonen som er oppstått etter at mange muslimer har reagert på trykkingen av karrikaturer av profeten Mohammed i «Magazinet», skriver Utenriksdepartementet på sine nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere