RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stormet syrisk by med stridsvogner

Foto: BENOIT TESSIER (Reuters)
Sist oppdatert:
Syriske myndigheter fortsetter offensiven i grensebyen Jisr al-Shughour. Flyktninger strømmer i tusentall over grensen til Tyrkia.

Syriske regjeringsstyrker fortsetter offensiven mot den gjenstridige byen Jisr al-Shughour i nord. Søndag morgen melder innbyggere i byen at det ble satt inn stridsvogner og kamphelikoptre i offensiven.

Hevder å slå ned opprør
Regjeringen sier de forsøker å gjenopprette ro og orden i byen der 120 menn fra sikkerhetsstyrken ble drept - ifølge myndighetene av terrorister. Innbyggerne i byen har en annen historie å fortelle. De avviser at det er terrorister blant dem og sier soldatene ble drept etter at deler av styrken gjorde opprør og det brøt ut kamper soldatene imellom.

5.000 har flyktet til Tyrkia
Myndighetenes offensiv fører til at flyktningestrømmen til Tyrkia øker. Jisr al-Hughour ligger 40 kilometer fra den tyrkiske grensen. Så langt har flere enn 5000 personer kommet seg over til Tyrkia, melder nyhetsbyrået Anadolu. Carol Batchelor, FNs høykommisær for flyktninger, roser Tyrkias innsats for å hjelpe flyktningene. Det er satt opp tre teltleire der flyktningene får mat, klær og medisinsk hjelp. Tyrkia sier de kan ta imot minst 8.000 flyktninger fra Syria.

Euronews melder at anslagsvis 10.000 syrere - menn, kvinner og barn - befinner seg i grenseområdene, desperate etter å unslippe Bashar al-Assads brutale regime.

Blant dem er det soldater som har desertert.

- Jeg har vært i hæren i fem måneder. Dette er mitt militære ID-kort, sier Tharwat Arafat Haider. Han forteller at han ble sendt til Daraa for å slå ned på det som ble sagt å være terrorister. I byen ble soldatene møtt av kvinner, barn og eldre som ropte på frihet.

- Jeg så iranere og Hezbollah som ga oss ordre om å skyte. De som ikke adlød, ble umiddelbart skutt i ryggen, hevder Tharwat, ifølge Euronews.

Ber Assad åpne for hjelp
Det internasjonale samfunn ber syriske myndigheter åpne opp for hjelp til sivilbefolkningen som rammes av offensiven. I en uttalelse fra Det hvite hus lørdag heter det at syriske ledere ikke har noen rett til å nekte humanitær hjelp fra for eksempel ICRC (Røde Kors).

- Hvis syriske ledere ikke åpner for dette, vil de igjen vise sin forakt for det syriske folks menneskeverd, heter det i uttalelsen.

Også FN og EU uttrykte sterk bekymring for hendelsene i Syria, melder BBC News.

VIDEO: Raser mot Assads styre.

Opptaket under ble lastet opp på YouTube søndag og skal være hentet fra en demonstrasjon mot det syriske regimet i Latakia fredag. Demonstrantene setter fyr på bilder av president Bashar al-Assad.

VIDEO: Kamphelikoptre på vei.

Opptaket under, gjort lørdag, skal vise syriske regjeringsstyrkers kamphelikoptre på vei til Jisr al-Shughour.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere