Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stormkast for Tony Blair

Foto: Kieran Doherty (Reuters)
Tony Blair står i sentrum av de verste politiske stormkastene i sin tid som statsminister. Underhuset truer med å forkaste planene hans om økte studieavgifter.

Samtidig begynte dommer Lord Hutton å dele ut kopier av rapporten om den britiske regjeringens rolle i forbindelse med at forsvarsdepartementets fremste ekspert på Iraks masseødeleggelsesvåpen, David Kelly, begikk selvmord i fjor sommer, melder NTB-Reuters-AFP.

I en spørreundersøkelse gjort for Mail on Sunday tidligere i januar sa halvparten av britene at de trodde statsministeren løy i saken om offentliggjøringen av navnet til våpeneksperten.

Blair har et komfortabelt flertall på 161 plasser i Underhuset. Men dersom minst 81 av partiets representanter i tillegg til hele opposisjonen skulle stemme mot forslaget om en tredobling av studieavgiften, ville regjeringen lide nederlag.

Presset lettet
Tirsdag morgen virket det som Tony Blairs regjering var på full fart mot nederlag i voteringen om høyere studieavgifter. Men presset lettet noe da Nick Brown, en av opprørslederne i Labour, tirsdag kveld skiftet side og sa han ville støtte forslaget om økte studieavgifter. Da hadde visestatsminister John Prescott innstendig bedt partiets representanter om støtte.

Debatten om en økning av studieavgiftene til 3.000 pund (37.000 kroner) startet kl. 13.30 norsk tid. Det er ventet at voteringen vil starte klokken 20, og at resultatet vil være klart 20 minutter senere, melder Sky News.

Så mange som 160 av regjeringspartiet Labours representanter i forsamlingen har tidligere sagt at de vurderer å stemme mot planene.

- Dette er en opplagt sak. Støtter du Labour-regjeringen eller ikke. Dette er ingen enkel situasjon for Tony. Vi må vinne denne avstemningen, sa John Prescott.

Hutton-rapporten
Om Blair kommer gjennom tirsdagens votering, venter nye politiske stormkast onsdag når Lord Hutton offentliggjør sin rapport på 600 sider om våpeneksperten David Kellys selvmord. Kopier av rapporten ble tirsdag levert til blant andre Blair, andre medlemmer av regjeringen, Kellys familie og til BBC, som spilte en nøkkelrolle i begivenhetene i forkant av selvmordet.

I et intervju med The Observer tirsdag sier Blair at han er innstilt på fortsatt å være statsminister når uka er omme, men han har tidligere antydet at han kan komme til å gå dersom Hutton mener han har løyet.

Spritet opp?
Hutton-kommisjonen har hatt som oppgave å kartlegge omstendighetene rundt Kellys død. Dermed må den også ta stilling til om regjeringen overdrev påstandene om at Saddam Hussein satt på et lager av masseødeleggelsesvåpen.

Interessen er spesielt knyttet til hvilken rolle statsministeren spilte da regjeringen besluttet å røpe at Kelly var kilde for en BBC-rapport der det gikk fram at britiske etterretningsrapporter om Saddams våpenarsenal var «spritet opp».

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!