RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storoffensiv i Darfur

Opprørsgrupper i Darfur sier den sudanske regjeringen er på offensiven og bomber landsbyer nord i provinsen.

Samtidig har den sudanske regjeringen bedt den afrikanske unionen om å trekke sine fredsbevarende soldater ut av området før 30. september.

- Vi ber dem dra siden de har antydet at de ikke vil være i stand til å fortsette oppdraget, sier talsmann i det sudanske utenriksdepartementet, Jamal Mohammad Ibrahim, til TV 2 Nettavisen på telefon fra Khartoum

- Dette er en endelig avgjørelse. Sudans regjering står bak AU-styrkenes mandat til å være i Darfur, men etter press fra vestlige land har de overført jobben til FN uten tillatelse fra den sudanske regjeringen. Derfor har vi bestemt at de må forlate Sudan innen 30. september, sier Ibrahim.

- Overtar sikkerheten
- Regjeringen vil overta ansvaret for sikkerheten i området, og vi kommer til å sende flere tusen soldater til Darfur, sier Ibrahim.

Opprørsgrupper i den krigsherjede Darfur-provinsen sier regjeringsstyrker har brukt bombeangrep som del av en ukelang offensiv. Også de fredsbevarende soldatene fra den afrikanske unionen har meldt om fortsatte kamphandlinger, melder AP.

Ifølge opprørerne gjennomføres det daglige bombetokt nord for provinshovedstaden El Fasher, der regjeringen forsøker å drive bort «Den nasjonale frigjøringsfronten.»

Til USA
Torsdag avviste den sudanske regjeringen en resolusjon i FNs Sikkerhetsråd, der det ble tatt til orde for å sende 20.000 FN-soldater til Darfur. Jamal Mohammad Ibrahim sier til TV 2 Nettavisen at Sudans utenriksminister og etterretningssjef reiser til USA tirsdag.

- De vil møte president Bush og overlevere et brev til ham. Dette er en viktig reise for Sudan. Vedtaket om FN-styrken er ulovlig, og i strid med fredsavtalen som ble inngått mellom Darfur-opprørere og regjeringen.

- Sudan ønsker ikke at situasjonen skal utvikle seg og til en stor krise i det internasjonale samfunnet. USA og det internasjonale samfunnet må legge press på de to andre opprørersgruppene som ennå nekter å undertegne fredsavtalen, sier Ibrahim til TV 2 Nettavisen.

Advarer norske soldater
Norske myndigheter har signalisert at det er aktuelt å sende norske soldater til Darfur for å bistå en eventuell FN-operasjon. Ansvarlig redaktør Idris Hassan i den sudanske avisen Al-Wehdah sier til TV 2 Nettavisen at dette er upoulært blant sudanske myndigheter.

- Konflikten i Darfur kan komme til å utvikle seg til en større krig hvis det kommer en FN-styrke til Sudan uten at regjeringen har godtatt den. Norske soldater vil i så fall være i fare. Mange i Sudan tror at vestlige land har en annen agenda i Sudan, og spør seg om hvorfor de ikke styrker soldatene fra den afrikanske unionen med bedre utstyr og våpen, sier han.

Den dårlig utstyrte styrken fra den afrikanske unionen består av omkring 7000 soldater. De har ikke klart å stanse den humanitære katastrofen i Darfur. Fredsavtalen som har blitt inngått mellom regjeringen og en av de etnisk afrikanske opprørsgruppene har hatt liten effekt.

Tror ikke på USA
- Det er vanskelig å tro på at USA og flere andre vestlige land ønsker fred for Sudan, sier Idris til TV 2 Nettavisen på telefon fra Khartoum.

Han trekker frem at USA nylig stanset en overføring på 60 millioner dollar til soldatene fra den afrikanske unionen.

- Hvorfor gjorde de dette hvis de ønsker fred?

Sudans regjering har tatt avstand fra torsdagens resolusjon 1706 i FNs Sikkerhetsråd, der det internasjonale samfunnet gikk inn for å sende en fredsbevarende FN-styrke til Darfur.

- Flere afrikanske land har støttet vedtaket, blant annet Tanzania og Ghana. Dessverre er disse landene fattige, og avhengige av bistand fra USA og andre vestlige land. Sudan er skuffet over det internasjonale samfunnet nå.

Ifølge den sudanske nyhetsbyrået SUNA har president Omar al-Bashir uttalt at FNs forsøk på å sette inn fredsbevarende styrker er et forsøk på å «ta over landet»

Millioner på flukt
De nordlige delene av Darfur kontrolleres av opprørsgrupper som ikke undertegnet fredsavtalen i mai. Avtalen var fremforhandlet med hjelp fra USA, og tok sikte på å avslutte den tre år lange konflikten.

Opprørslederen Abubakar Hamid Elnur sier på telefon fra Nord-Darfur at det har vært mange sivile tap.

- Regjeringen gjennomfører fremdeles bombeangrep med fly, og det er svært vanskelig for oss å beskytte våre sivile, sier han til AP.

En talsmann for regjeringen nekter overfor nyhetsbyrået for at det har pågått bombing av landsbyer nord i Darfur.

FNs øverste humanitære utsending Jan Egeland har advart om at en «menneskeskapt katastrofe av hittil uante proporsjoner» kan true Darfur i løpet av få uker med mindre Sikkerhetsrådet gjennomfører strakstiltak.

Darfurkonflikten begynte i 2003, da etnisk afrikanske stammer gjorde opprør mot regjeringen i Khartoum, som er dominert av arabere. Regjeringen har blitt anklaget for å slippe den arabiske militsgruppen Janjaweed løs på sivilbefolkningen i Darfur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere