RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storprotest mot norsk hvalfangst

Foto: Ingeborg Hauglid (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Sist oppdatert:
11 land med Storbritannia i spissen krever stans i norsk hvalfangst.

I en formell henvendelse til den norske regjeringen har regjeringen i Storbritannia krevd stans i den kommersielle norske fangsten av vågehval. Britene står ikke alene bak kravet. Også Argentina, Australia, Østerrike, Brasil, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Nederland, New Zealand og Spania har skrevet under på protesten. Den ble torsdag overlevert utenriksminister Jonas Gahr Støre av Storbritannias charge d'affaires i Norge. Ifølge britene står også Belgia bak protesten, mens norsk UD hevder at det ikke er tilfelle.

Økte kvoter
Norge har i år økt kvotene for vågehval fra 769 til 1.052 dyr, og det vekker sterke reaksjoner i andre land. Norske myndigheter støtter seg til råd fra Havforskningsinstituttet som mener bestanden av vågehval nå er så stor og bærekraftig at kvotene kan økes.

Årets hvalfangstsesong ble innledet 1. april.

- Legger press på egne forskermiljøer
- Denne kunngjøringen om kvoteøkning er forhastet, sier fiskeriminister Ben Bradshaw ifølge en pressemelding fra myndighetene i Storbritannia. Han sier Norge ser bort fra rådene fra ledende forskermiljøer og legger press på sine egne forskermiljøer for å få dem til å rettferdiggjøre det han karakteriserer som en omfattende ødeleggelse av hvalbestanden.

- Storbritannia og flere andre land er sterkt imot Norges unødvendige hvalfangst og krever at denne stanses, sier Bradshaw.

Uvanlig protest
Norge er vant med å bli kritisert for sin hvalfangst, men denne gangen er alliansen bak protesten uvanlig bred og sterk. Verken i Utenriksdepartementet eller i Fiskeridepartementet kan man huske en lignende protest, får TV 2 Nettavisen opplyst.

- Påstandene om at Norge legger press på sine forskere, er grunnløse og vanskelig å ta på alvor, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad ved Utenriksdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Han sier det er uaktuelt å etterkomme kravet fra de 11 landene.

- Velkjente synspunkter
- Dette er velkjente synspunkter, og vi kan ikke se at dette bringer noe nytt inn i debatten, sier Bjåstad og viser til at Havforskningsinstituttet gjennomfører kvotetellinger helt i tråd med kravene fra vitenskapskomiteen i IWC, den internasjonale hvalfangstkommisjonen.

Bjåstad sier kvoteøkningen, som ble vedtatt i desember i fjor, er trygt innenfor det forsvarlige og ikke truer bestanden av vågehval.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere