RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storspion døde

Sist oppdatert:
Svenskenes største spion, Stig Wennerström, er død. Han ble 99 år gammel.

Den svenske storspionen Stig Wennerström, døde forrige uke på et aldershjem. Dødsfallet har blitt holdt hemmelig fordi familien vil ha ro rundt begravelsen. Han har tidligere sonet ti år fengselsstraff for spionasje mot Sverige, skriver Aftonbladet.

Til tross for at han selv så på seg selv som en ensom kriger i kampen for fred, blir hans ettermæle stående som den største spionen Sverige har sett. Han solgte hele det svenske Forsvaret til Sovjet for 600.000 kroner, skriver svenske Aftonbladet i sin omtale av hans død.

Til tross for at han var oberst i det svenske flyvåpenet spionerte han for russerne helt fra han tjenestegjorde ved den svenske ambassaden i Moskva på slutten av 1940-tallet.

Etter dette tjenestegjorde han ved den svenske ambassaden i Washington D.C. Det var hans russiske arbeidsgivere overlykkelige for.

Av sine russiske kontrollører fikk han kodenavnet «Ørnen». Den svenske sikkerhetstjenesten fattet mistanke til Wennerström fordi han bodde finere enn lønnen tilsa. I det sovjetiske militæret hadde han graden general.

I 1964 var rettssaken mot ham over, og han ble dømt til livstid for forræderi. Nesten ti år etter ga han et sjeldent intervju. Der sa han at han angret på det han hadde gjort mot sitt land. På 1990-tallet ga han nok et intervju. Da ga han uttrykk for at han nok ikke ville gjort noe annerledes hvis han hadde levd på nytt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere