Støtter al-Malikis kandidatur

Iraks president, Jalal Talabani, har bedt den sjiamuslimske Jawad al-Malik om å danne landets neste regjering.

23.04.06 06:43

Den politiske situasjonen i Irak har vært helt fastlåst i flere måneder. Nyheten om at det finnes en ny kandidat til posten som statsminister øker håpene for at den interne striden, som har truet med å kaste landet inn i full borgerkrig, er over.

Den dominante sjiamuslimske blokken har valgt Maliki som sin kandidat til statsministerrollen, etter at al-Jaafari trakk seg.

Gratulerte
Irakerne fikk gratulasjoner fra president George W. Bush etter at nominasjonen var klar, og han sier at dagen er en merkedag i det nye Iraks historie.

- Den nye irakiske regjeringen vil få et stadig større ansvar for landets sikkerhet, sier Bush, og gjør det klart at man kan se frem til starten på en amerikansk tilbaketrekking.

Rømte fra Irak
I løpet av 30 dager må Maliki ha en ny regjering på plass. Deretter vil parlamentet godkjenne hver eneste av regjeringsmedlemmene med et rent flertall.

Maliki rømte fra Irak i 1980 da han ble dømt til døden av Saddam Hussein for å tilhøre Shia Daawa-partiet. Han har levd som flyktning i Syria siden det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.