Støtter dronningens far

Tre av fire nederlendere mener det var riktig av prins Bernhard (92) å offentliggjøre brevet hvor han benekter ryktene om at han har barn utenfor ekteskapet, og at han flørtet med nazistene under 2. verdenskrig.

Det åpenhjertige brevet fra dronning Beatrix' far ble lørdag trykket i avisen Volkskrant. Brevet er oppsiktsvekkende, fordi kongefamilien i en årrekke har latt være å kommentere alle påstandene som er blitt rettet mot familiens medlemmer, og særlig mot prins Bernhard.

Avviser beskyldninger
I brevet skriver den tyskfødte 92-åringen, som er gift med landets tidligere dronning, Juliana, at han gjennom mange år har vært en skyteskive for simple og ugrunnede beskyldninger og påstander i media.

Han avviser ryktene om at han under krigen ble far til to gutter utenom ekteskapet, og påstanden om at han tilbød Hitler å fungere som regent i Nederland under den nazistiske okkupasjonen.

Far til flere?
I en meningsmåling som er tatt opp etter at brevet stod på trykk, svarer 75 prosent av de spurte at de synes det var en god idé av prins Bernhard å offentliggjøre brevet. Halvparten sier samtidig at de ikke vet hva som er sannheten i sakene prinsen tar opp i brevet.

En fjerdedel sier de tror det er mer bak historien om de påståtte sønnene i London enn prinsen vil innrømme, og en tredjedel tror prins Bernhard har en eller flere utenomekteskapelige døtre i Paris. Bernhard har i sitt ekteskap fire døtre, den eldste er dronning Beatrix.

Nazi-påstander
14 prosent av nederlenderne tror det er noe i påstandene om at Bernhard, som opprinnelig var tysk prins, tilbød seg å fungere som regent i Nederland under naziokkupasjonen.

Nesten like mange tror tidligere dronning Julianas ektemann var medlem av det tyske nazistpartiet i 1930-årene. Prinsen giftet seg med daværende kronprinsesse Juliana av Nederland i 1937.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.