*Nettavisen* Nyheter.

Støtter Somalias regjering

Somaliske regjeringsstyrker Foto: (Reuters/Scanpix)

- Overgangsregjeringen i Somalia får full støtte fra Norge, sier statssekretær Johansen.

05.01.07 19:02

Freds- og stabilitetsstyrker på rundt 8000 soldater fra afrikanske land (AU), ikke inkludert naboland som Etiopia og Kenya, skal bidra med støtte til den nylig opprettede somaliske overgangsregjeringen.

Statssekretær Raymond Johansen møtte fredag representanter fra afrikanske land, Den arabiske liga, USA, EU i Kenyas hovedstad Nairob. Han mener den nyoppnevnte overgangsregjeringen er avhengig av internasjonal støtte for å styrke sin posisjon blant befolkningen.

- Somalia har til nå vært en såkalt «false state», uten noe annerkjent regjering. Vi vil bidra med nødhjelp og støtte til forsoningsprosessen mellom gruppene i Somalia. Norge kan også bidra blant annet med avvæpning av militser, sier Johansen til Nettavisen.

Johansen er glad for at den Afrikanske Union (AU) vil stille med styrker inne i Somalia.

- Etiopiske styrker må erstattes av styrker fra AU så snart som mulig, sier Johansen.

- Samarbeid med islamske domstoler
Leder for delegasjonen for Den arabiske liga, Samer Husni, var også til stede på møtet. Han oppfordrer alle partene i overgangsregjeringen i Somalia til å ha dialog med samtlige politiske krefter i landet.

- Vi støtter at somaliere får en regjering som samler alle politiske krefter i landet. Vi mener Unionen av islamske domstoler er en av dem, sier Husni til Nettavisen.

Han er tilhenger av en stabiliseringsstyrke i Somalia, basert på FN-Sikkerhetsråds resolusjon 1725, og støtter planene om å opprette et fond for slike styrker.

-Vi i Den arabiske liga ber om at etiopiske styrker forlater Somalia og er bekymret for at situasjon blir verre de neste to ukene hvis de ikke gjør det, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag