*Nettavisen* Nyheter.

Strålekanon er USAs nye våpen

USAs nye våpen, en strålekanon montert på en militærbil Foto: 60 Minutes/Yahoo News

Glem atombomben. Nå er strålekanonen amerikanernes nyeste våpen.

04.03.08 19:15

Det høres kanskje ut som en eventyrhistorie, men det amerikanske forsvaret har nå utviklet en fullt ut fungerende strålekanon. Og best av alt: den er harmløs.

Vil redde liv
Amerikanerne kaller den «Active Denial System», og paradoksalt nok håper forsvaret at våpenet vil redde mange menneskeliv, ifølge det amerikanske nyhetsprogrammet 60 Minutes.

- Kokende vann
Kanonen består av en parabollignende antenne som sender ut en 100.000 watts stråle i lysets hastighet. Strålen treffer kroppen, trenger seg litt inn i huden og treffer nervetuppene.

- Det føltes som kokende vann. En må oppleve det for å forstå det, sier 60 Minutes-reporter David Martin som fikk kjenne strålene.

Se 60 Minutes-reporter David Martin kjempe mot strålekanonen her (ekstern lenke)

Effektiv stopper
Strålen har en rekkevidde på rundt 800 meter, og et menneske klarer kun et par sekunder i varmestrålen. Strålen er derfor et effektivt middel for å uskadeliggjøre rasende folkemengder og stanse voldelige opptøyer.

Skandalen i Abu Ghraib-fengselet gjorde at amerikanerne vegret seg for å satse for fullt på teknologien. Man fryktet at våpenet kunne bli brukt som torturapparat, men nå ønsker USA å ta strålekanonen i bruk i Irak til sommeren.

Få skader
Våpenet er testet på over 11.000 personer de siste ti årene. De verste skadene på disse var utslett, blåmerker og et par mindre brannsår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.