Strammer inn internett-friheten

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Frankrike åpner for at staten skal overvåke alle tastetrykkene på en datamaskin.

Etter at Frankrike fikk ny president har landet endret holdning til internett totalt. Landet var for bare noen få år siden like ved å vedta en lov som ville legalisere fildeling, men har nå snudd helt rundt.

Underholdningsbransjen har den siste tiden vært svært frempå ved å fremholde Frankrike som et foregangsland, og har argumentert for at Norge bør følge etter. Dette får de også til dels politisk støtte for.

Politikerne har blant annet vært helt fraværende i den svært kontroversielle saken om utlevering av identiteten til en mistenkt fildeler til et privat selskap. Det viser med all tydelighet at utviklingen i Frankrike er relevant også her i landet.

Vedtok kontroversiell lov
Forrige mandag vedtok de til slutt den meget kontroversielle loven som gjør at fildelere kan miste tilgangen sin til internett hvis de blir tatt for fildeling tre ganger. Etter dette er det slutt, og tilgangen til et av de viktigste arenaene i moderne tid er permanent kuttet.

Landet vedtok nylig også en lov som gjør det ulovlig å bryte en kopisperre.

Vil overvåke enkeltbrukere
Men nå melder Ars Technica at myndighetene på ingen måte har stoppet det. En ny lov som er på vei, som har fått navnet «Loppsi 2», som åpner for at regjeringen kan installere spionprogramvare som registrere og videreformidle alle tastetrykk på en datamaskin tilbake til myndighetene i opp til åtte måneder.

Loven åpner også for at nettleverandørene blir pålagt å delta i et sentralt styrt nettsensurprogram som i utgangspunktet er ymptet på barnepornografi, men som av enkelte allerede omtaler som slutten for det åpne og nøytrale internett.

Vil lage ny superdatabase
På toppen av det hele så åpner lovforslaget for at myndighetene kan lage en ny «superdatabase» med informasjon fra forskjellige registre om alle enkeltindivider. Nøyaktig hva som skal være bakgrunnen for dette er derimot ikke kjent.

Som et lite sidespor er også lovforslaget laget for å finansiere en rekke andre kriminalitetsbekjempende teknologier, som blant annet et system som automatisk registrering av skiltene på alle biler som passerer.

Går fram svært raskt
Som Ars Technica kommenterer er alle disse tingene noe som i større eller mindre grad prøves ut andre steder i verden, men Frankrike ser nå ut til å gå i spissen for å innføre flest mulige overvåkingssystemer på kortest mulig tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Internett

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag