*Nettavisen* Nyheter.

Strandet på flyplassen i Tel Aviv

INNSTILTE FLY: Flere flyginger fra Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv er innstilt. Foto: Gil Cohen Magen (Afp)

Flyforbudet til Israel forlenget. Et stort antall nordiske passasjerer er rammet.

23.07.14 20:51

TEL AVIV (NTB-DPA-TT): Et stort antall reisende er strandet på flyplassen i Tel Aviv etter at amerikanske og europeiske selskaper har innstilt flyginger. Passasjerer hos både Norwegian og SAS er rammet.

Tre firedeler av flygingene sto onsdag morgen som innstilt på tavla på den internasjonale flyplassen Ben Gurion, melder nyhetsbyrået DPA. Flere israelere på vei til utlandet måtte gjøre vendereis, mens turister og besøkende ikke kom seg hjem igjen.

USA har innført midlertidig flyforbud til Tel Aviv etter at en rakett traff et hus like ved flyplassen i den israelske kystbyen. Flyforbudet ble onsdag kveld forlenget med ytterligere 24 timer. Forbudet begrunnes fortsatt med det FAA omtaler som «den potensielt farlige situasjonen» i Israel og på Gazastripen.

Også en rekke europeiske flyselskaper har innstilt flygningene, blant annet SAS og Norwegian. Det europeiske organet for luftfartssikkerhet, EASA, oppfordrer alle flyselskaper til å unngå Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv «inntil videre».

SAS- og Norwegian-passasjerer rammet

Onsdag morgen ble om lag 170 SAS-passasjerer stående fast, melder det svenske nyhetsbyrået TT. Disse skulle ha reist med et fly til Arlanda.

Også 103 Norwegian-passasjerer som skulle til Arlanda, er strandet i Israel. I tillegg kan innstillingene ramme 186 passasjerer som etter planen skal fly med Norwegian til København på fredag, opplyser selskapet.

- Jobber med å få dem hjem

– Vi har sendt ut informasjon på SMS, og vi jobber med å få dem hjem så snart som mulig, sier pressekontakt Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian til NTB.

Fordi noen passasjerer allerede kan ha kommet seg ut med andre flyselskaper, er det vanskelig å si nøyaktig hvor mange som er strandet, tilføyer hun. Norwegian vil nå forsøke å booke passasjerene om til andre flyselskaper som fortsatt flyr til Ben Gurion.

– Det er ganske kaotisk der nå. Vi forstår hvis folk er urolige og frustrerte, sier Jacobsson.

Vurderer buss

Selskapet vurderer alle alternativer for å få passasjerene hjem fra Ben Gurion-flyplassen, inkludert å sette dem på busser til flyplasser i andre land, skriver VG.

– Ja, vi ser på alle alternativer, og dette er ett av dem. Bare vi kan få passasjerene ut av Israel, kan vi få dem hjem via andre land. Vi har imidlertid ikke kommet fram til hva som er den beste og raskeste løsningen, så jeg kan ikke gi noe mer konkret informasjon om dette nå, sier Holmbergh Jacobsson til VG.

Også Finnair avlyste sin planlagte flyging til Ben Gurion onsdag.

Det israelske selskapet El Al fortsetter å fly og har planer om å sette inn flere maskiner for å hjelpe strandede passasjerer.

Israelske myndigheter opplyser samtidig at de nå har åpnet militærflyplassen Ovda for sivil trafikk for å ta unna internasjonale reiser som skulle gått til Ben Gurion. Ovda ligger i Negev-ørkenen ved Eilat sør i landet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.