RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støre raser mot bosettinger

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)
Sist oppdatert:
Utenriksministeren tar sterk avstand fra Israels nye bosettinger i Øst-Jerusalem.

Kort tid før USAs visepresident Joe Biden landet på israelsk jord tirsdag for å gi nytt liv til fredssamtalene i Midtøsten, kunngjorde Israel at de har godkjent planene om å bygge 1600 nye boliger i Øst-Jerusalem.

Biden reagerte med sinne og ankom middagen hos statsminister Benjamin Netanyahu halvannen time for sent.

- Jeg fordømmer den israelske regjeringens beslutning om å gå videre med planleggingen av nye boliger i Øst-Jerusalem, sier Biden i en uttalelse.

Les også:Rasende Biden utsatte middagen

Norge tar avstand
Nå har også Utenriksdepartementet fordømt Israels siste bosettingsplaner.

- Norge tar sterk avstand fra Israels utbygging av bosettinger i Øst-Jerusalem. Fredsprosessen er i en kritisk fase, og med denne beslutningen setter Israel fremgangen i fare, sier Utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Dette er ikke første gang Israel provoserer denne uken. På mandag offentliggjorde de planer om å bygge ut 112 nye bosettinger på Vestbredden. Beslutningen ble kritisert for å være i strid med Israels egne lovnader om å fryse byggingen av bosettinger.

- Et samlet internasjonalt samfunn anser utbyggingen av israelske bosettinger i Øst-Jerusalem og Vestbredden som folkerettsstridig, sier Støre.

Utenriksministeren oppfordrer Midtøsten-kvartetten (FN, USA, EU, Russland) om å protestere og legge press på Israel for at bosettingsvirksomheten opphører når kvartetten samles 19. mars.

Skulle opphøre bosettingen
Israel lovte i november å opphøre bosettingen i ti måneder under amerikansk press. Men Israel anser ikke Jerusalem-området som bosettinger, og fortsetter dermed å provosere palestinerne med nye boligprosjekter.

Om lag en halv million jøder bor i bosettinger på Vestbredden og i arabiske Øst-Jerusalem, som er oppført etter okkupasjonen i 1967.

Bosettingene er ulovlige ifølge internasjonal lov, noe som Israel er uenig i.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere