*Nettavisen* Nyheter.

Streik mot danske vitsetegninger

Forretninger og butikker i Srinagar stengte torsdag i protest mot vitsetegninger av profeten Mohammed i en dansk avis.

Islamistiske separatistgrupper og religiøse grupper hadde oppfordret til streiken.

- Streiken holdes for å demonstrere forargelsen muslimer kjenner over de fornærmende vitsetegningene av profeten Mohammed som har dukket opp, sier separatistlederen Syed Ali Shah Geelani i en uttalelse, ifølge Associated Press (AP).

Jyllands-Posten publiserte 12 karikaturtegninger av Mohammed fra forskjellige vitsetegnere 30. september. Tegningene har vakt sterke reaksjoner blant muslimer på grunn av et islamsk forbud mot avbildninger av profeten.

Tikkende bombe
Motivene for noen av tegningene har også vakt sinne. En av tegningene viser profeten med en tikkende bombe på hodet.

- Den avbildningen er fornærmende og blasfemisk fordi den knytter profeten til terrorisme. Dette er en grov feil, sier lederen for Jammu-Kashmir Muslim League, Masarat Alam, til AP.

Han mente vitsetegnerne burde straffes av den danske regjeringen, uten å ville utbrodere hvordan.

Ytringsfrihet
Streik er den vanligste formen for protest i muslimskdominerte Kashmir. Separatistene forklarer at streiken kommer to måneder etter at tegningene ble publisert fordi det først er nå folk i området har hørt om dem.

En rekke skoler, forretninger og butikker holdt stengt i Srinagar i forbindelse med streiken.

Muslimske organisasjoner over hele verden har krevd at avisen unnskylder tegningene. Jyllands-Posten har nektet med henvisning til ytringsfriheten. Ti ambassadører fra land med muslimsk befolkningsflertall har også levert en skriftlig protest mot tegningene til den danske regjeringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag