Strengere på Gardermoen og donekt før landing

Foto: HO (Reuters)

Det avvergede terrorangrepet i USA første juledag fører til enda strengere sikkerhetsregler for flypassasjerene.

26.12.09 21:41

Andre juledag ble det innført ekstraordinære sikkerhetstiltak på Gardermoen, rettet mot samtlige passasjerer som skal reise med fly til USA.

- Vi er blitt bedt om å kjøre en grundigere sikkerhetssjekk på alle passasjerer som skal fly direkte til USA, sier pressetalskvinne Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn til TV 2.

De som flyr direkte til New York fra Gardermoen må først gå gjennom vanlig sikkerhetskontroll. Når de kommer til utgangen må de vise fram håndbagasjen sin og være forberedt på ytterligere sikkerhetskontroll.

– Alle passasjerer vil bli kontrollert, sier Bruun.

Hun legger til at amerikanske myndigheter har innført ekstraordinære sikkerhetstiltak i en 72-timersperiode etter hendelsen på et fly fra Amsterdam til Detroit fredag .

Også SAS er blitt bedt om å skjerpe sikkerheten .

I løpet av de 72 timene skal det vurderes hva som gikk galt denne gang og nye varige sikkerhetstiltak skal vurderes.

Donekt
NBC News melder at reisende på vei til USA ikke skal få gå fra flysetet sitt den siste timen før landing. I denne perioden vil det heller ikke være tillatt å bruke pute eller teppe. I tillegg skal passasjerene kroppsvisiteres i sikkerhetskontrollen, og håndbagasjen skal fysisk kontrolleres før ombordstigning.

Dette er ifølge NBC tiltakene amerikanske luftfartsmyndigheter har bedt flyselskapene iverksette.

USA har også bedt luftfartsmyndighetene i andre land om å skjerpe reglene. ENAC, Italias luftfartsbyrå, opplyser at USA i første omgang har bedt om skjerpede tiltak i tre døgn. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.